Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:56'da güncellendi)

Çin'de ekonomik özgürlüklerin genişletileceği açıklamasının daha istikrarlı bir büyümeye zemin hazırlayacağı söylentileriyle hisseler yükseliş kaydederken, Dow Jones Endeksi ilk defa 16,000 seviyesine yükseldi. Avrupa hisseleri 15 ayın en büyük rallisini genişletti, altın ise değer kaybetti.

Dow Jones endeksi 62.61 puan düştü ve New York saatiyle 09:33'te 16,024.31 puan oldu. Standard & Poor's 500 Endeksi ise ilk defa 1,800'ün üzerine çıktı. Hang Seng Çin Endeksi Hong Kong'da yüzde 5.7 tırmanırken, Brezilya reali ve Hindistan rupisi dolar karşısında yüzde 1'den daha fazla değer kazandı, dolar ise 16 büyük para biriminin bir tanesi hariç tamamı karşısında geriledi. Altın yüzde 0.6 geriledi, petrol de değer kaybetti.

Çinli liderler kişisel girişimciliğe daha fazla olanak sağlayacaklarını açıklarken, bir yanda da çiftçilerin toprağa yönelik haklarını genişleteceklerini duyurdular. New York Federal Reserve Başkanı William C. Dudley ve Philadelphia Fed Başkanı Charles Plosser bugün konuşma gerçekleştirmeye hazırlanıyorlar.

Sidney merkezli AMP Capital Investors Ltd. varlık dağıtım direktörü Nader Naeimi, "Çin'de değişikliklere ilk tepkiler biraz sönük kalmıştı ama şimdi görülüyor ki devrim gibi kararlardan bahsediyoruz. Piyasadan iyimserlik geliyor. Beklentilerdeki değişim ve iyileşen makroekonomik veriler hisse piyasasını 2014 yılında daha da yukarı iter" yorumunu yaptı.

(16:56'da güncellendi)