Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Avrupa'daki ekonomik kriz nedeniyle İtalya ve İspanya'daki şirketlerin sıkıntıya düşmesi Türk seramik sektörü için satın alma fırsatı doğurdu.

Küresel ekonomik kriz sürecinde farklı alanlarda faaliyet gösteren Avrupalı birçok şirket ya hisselerinin tamamını ya da büyük bir bölümünü satmak zorunda kaldı. Bu yüzden seramik sektöründe faaliyet gösteren bazı Avrupalı firmaların hisselerine Türk şirketler de talip oldu.

Yakın zamanda Seramiksan'ın Bologna merkezli Rondine'in yüzde 50'sini satın alması da Avrupa'da şirket satın alma olanaklarını gündeme getirdi.

- "Türk şirketler fırsatları değerlendiriyor"

Konuyla ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Bahadır Kayan, küresel ekonomik krizin, Avrupa'nın diğer bölgelerinin yanı sıra İtalya ve İspanya gibi pazarlarda da seramik sektörü adına fırsat ortamı oluşturduğunu söyledi. Bu durumun, Avrupa'da dağıtım kanallarının gelişmesini amaçlayan sektör için yeni satın almalar şeklinde kendini gösterdiğini belirten Kayan, "Türk firmaları da stratejileri doğrultusunda dağıtım, üretim ve genel olarak servisleri adına kendilerine fayda getireceğini düşündükleri satın almaları mevcut konjonktürü dikkate alarak değerlendiriyor" dedi.

-"Afrika dikkat çekici bir pazar"

2000'li yılların başlarından itibaren kapasite kullanımı konusunda kaydedilen artış nedeniyle, Türk seramik sektörünün dünyada önemli bir oyuncu haline geldiğini dile getiren Kayan, geçen yıl 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirildiğini söyledi.

En fazla ihracat yapılan ilk üç ülkenin Almanya, İngiltere ve Irak olduğunu ifade eden Kayan, Libya'ya yönelik ihracatta yüzde 80'lik artış olduğunu bildirdi.

Artan talep nedeniyle Afrika pazarının, seramik sektörü açısından dikkat çekici bir konumda bulunduğunu anlatan Kayan, Sahra Altı Afrika bölgesinde en fazla seramik ihracatı yapılan ülkenin 3,1 milyon dolar ile Nijerya olduğunu belirtti.

Seramik sektöründe Sahra Altı Afrika ülkeleri arasında ticaret hacmi bakımından ilk sırada Güney Afrika'nın yer aldığını dile getiren Kayan, bu bölgede Türkiye'nin dış ticaret açığı verdiği tek ülkenin ise Güney Afrika olduğuna işaret etti.

- Yurt dışı tanıtım faaliyetleri

Sektörün yurt dışında tanıtımı konusunda yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Kayan, Seramik Tanıtım Grubu tarafından önümüzdeki 4 yıllık sürede gerçekleştirilmesi planlanan Londra Projesi çerçevesinde çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi.

Proje ile Londra'da yerleşik ve uluslararası hizmet veren mimarlık ve tasarım firmalarının hedef alındığını anlatan Kayan, "Proje ile öncelikle İngiltere tabanlı mimarlık ve tasarım firmalarını etkilemek, Türk seramiklerinin premium marka algısını artırmak, İngiliz mimarlarla uzun soluklu iletişim kurmak ve İngiltere'ye olan ihracatımızı artırmak amaçlanıyor" diye konuştu.

- Sektör enerji maliyetlerinden şikayetçi

Sektörün yaşadığı sıkıntılara da değinen Kayan, enerji maliyetlerindeki artışın en büyük sorun alanlarından olduğuna dikkati çekti.

Kayan, üretim maliyetlerindeki artışı yavaşlatmak için var olan teşvik mevzuatına enerjinin verimli kullanımını sağlamak için ilave maddeler eklenmesini ve enerjiyi verimli kullanan firmalara teşvikler sağlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

AA