Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(20:15'te güncellendi)

Fed Başkanı Yellen'in tahvil programındaki azaltımın ekonomi güçlendikçe devam edeceğini açıklamasıyla Avrupa Borsaları yükseldi.

Goldman Sachs Group Inc.'nin Batı Avrupa'daki otomobil üreticileri için büyüme tahminlerini arttırmasıyla otomobil üreticileri Stoxx 600'deki 19 sektör arasındaki en büyük kazancı kaydetti. Avrupa'nın en büyük lastik üreticisi Michelin & Cie., bilançosunu açıklamasının ardından yüzde 3.3 değer kazandı. Barclays Plc, kârının geçtiğimiz yıl azaldığını söylemesi üzerine yüzde 3.8 değer kaybetti.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.3 kazançla 329.52 puandan kapanarak, 5 günlük yükselişini yüzde 3.8'e çıkardı. Endeks, Fed'in teşvik azaltımının yarattığı endişe, Çin'in ekonomik büyümesinin yavaşlaması ve gelişen piyasalardaki volatilite ile 6 senenin zirvesinden yüzde 5.5 geriledi.

Fed'in tahvil alımı azaltımıyla meşgul olduğunu ama bunun yavaşça yapılacağını söyleyen Lüksemburg merkezli BGL BNP Paribas SA'nın hisse stratejisti Guillaume Duschesne, "Bu hızlı bir çıkış olmayacak, bu yüzden küresel olarak hisselerde pozitif bir karışım olacak. Bir tarafta iyileşen şirket ciroları, bir diğer tarafta da faiz oranları için çok negatif olmayan parasal politika var," şeklinde görüş bildirdi.

Yellen bugünkü parasal politikayla ilgiki ilk konuşmasında büyümenin güçlenmesine rağmen "istihdam piyasasındaki toparlanmanın henüz tamamlanmadığını" söyledi. Yellen tahvil programındaki azaltımın "ölçülü adımlarla" kademeli olarak devam edebileceğini vurguladı.

(20:15'te güncellendi)