Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin danışmanlarından Etsuro Honda, Japonya Merkez Bankası'nın Mayıs ortası gibi, Nisan'daki satış vergisi artışının ardından yüzde 2 enflasyon hedefini korumak için daha fazla teşviğin gerekip gerekmediğine ilişkin karar alabileceğini söyledi.

BOJ'un ekonominin öngörülen yoldan saptığı kanısına varması hâlinde uygun ve esnek bir şekilde harekete geçeceğini, ek parasal genişlemenin de olası olduğunu dile getiren Honda, "Fiyat beklentilerinde değişiklik görürse BOJ'un harekete geçeceğine inanıyorum" dedi.

Honda, enflasyon beklentilerinin kökleşmesi ve fiyat kazançlarının hızlanmasıyla ekonominin daha yükek vergilere dayanıklı hâle geldiğinden emin olsa da, bunun doğruluğu Mayıs'ta belli olacak. Abe'nin danışmanı olan Honda, daha fazla teşvik gerektiğine karar vermesi hâlinde BOJ'un ETF satın alma hızını artırmak için yeterli alanı olduğunu söyledi.

Nisan'da satış vergisinin yüzde 5'ten yüzde 8'e yükseltilmesinin ardından Japon ekonomisinin 2. çeyrekte yıllık bazda yüzde 3.5 daralacağı tahmin ediliyor. Abe, bir yandan mali ve parasal teşvikler ve özel sektör büyümesini destekleyici adımlarla 15 yıldır devam eden deflasyonu sonlandırmaya çalışırken, diğer yandan dünyanın en büyük borç yükünü kontrol altına almak için vergi artışı yapıyor.

Bloomberg'in bu ayki anketine katılan ekonomistlerin yüzde 38'si BOJ'un Haziran sonunda, yüzde 73'ü de Eylül sonuna kadar parasal genişleme tedbirlerini artıracağını düşünüyor.