Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çinli liderler ek teşvik sunup sunmamayı değerlendirirken, dünyanın en büyük 2. ekonomisinde imalat endeksleri zayıflığa işaret etti.

HSBC Holdings Plc ve Markit Economis'in satın alma yöneticileri imalat endeksi Mart'ta 48.0 puan ile Temmuz'dan bu yana en düşük seviyesine işaret ederken, daha fazla şirketi inceleyen resmi PMI verisi Şubat'taki 50.2 puandan 50.3 puana çıkarak, ufak bir yükseliş gösterdi.

Veriler, Çin Başbakanı Li Keqiang'ın geçtiğimiz hafta dile getirdiği, bir yandan artan borçları kontrol altına alınmaya ve birçok şehirdeki hava kirliliği azaltılmaya çalışılırken dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin karşısındaki "zorluk ve risklere" dikkat çekti. Bakanlar kurulunun inşaat harcamalarını hızlandıracağını söylemesinin ardından Li büyümeyi desteklemek için başka araçları olduğunu söylemişti.

Hong Kong'taki Bank of America Corp.'un Çin ekonomileri müdürü Lu Ting, Li için hazırdaki politikalarla büyümede istikrarı sağlamaya iyi hazırlanmış olduğunu savundu.

Japonya'da ise imalatçıların ekonomiye duyduğu güven 2007'den bu yana en yükseğine çıktı; ancak güven artışının kısa ömürlü olacağı düşünülüyor. Japonya Merkez Bankası Tankan Endeksi Mart'ta 16 puandan 17 puana çıktığını açıkladı.