Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen parasal desteğin devam edeceğinin sinyalini vermesi ve Ukrayna'daki tansiyonun düşmeye başlamasıyla New York Borsası yükseldi; Standard&Poor's 500 Endeksi 5. çeyreğini de kazançlı tamamladı.

Yatırımcılar geçtiğimiz hafta en çok değer kaybeden hisseleri satın aldı; bioteknoloji ve küçük ölçekli şirket hisseleri endeksleri en az yüzde 1.8 primlendi. Edwards Lifesciences Corp. yüzde 4.2 değer kazanarak sağlık hizmeti hisselerindeki kazançlara öncülük etti. Biogen Idec Inc. yüzde 4 yükselirken, Micron Technology Inc. Nasdaq Bileşik Endeksi'ndeki ralli ile yüzde 8 ilerledi. Microsoft Corp. ise CEO'sunun lşirketin işlerini yürütmek üzere 3 üst düzey yönetici atamasının ardından yüzde 1.7 kazanç sağladı.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.8 kazançla 1,872.34 puana çıktı. Endeks Mart'ta yüzde 0.7 yükselerek bu çeyrekte yüzde 1.3 kazandı ve 2007'den bu yana en uzun süreli kazanç dönemine işaret etti. Dow Jones Endeksi yüzde 0.8 artışla 15,457.66 puana çıkarak 2. ayında da kazanç sağladı. Nasdaq Bileşik Endeksi'ndeki teknoloji hisseleri yüzde 1 sıçrayarak bu  yılki kayıplarını sildi.

İnsanların Fed'in kısa vadeli  faizleri beklenenden daha yakın bir tarihte artıracağını ima ettiğini düşündüğüne dikkat çeken RW Baird&Co.'nun baş yatırım stratekisti Bruce Bittles, "Yellen'ın açıklamaları bunu rahatlattı" dedi.

S&P 500 geçtiğimiz hafta, Ukrayna'daki durumun belirsizliği ve kâr satışları ile yüzde 0.5 gerilerken, 2014 yılı genelindeki kazancı yüzde 0.5'e kısmıştı.