Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:30'da güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, Apple Inc. ve Facebook Inc.'nin analistlerin beklentilerinden iyi çıkan finansallarının ve yeni şirket satınalımlarının olacağı spekülasyonunun ABD endeks vadeli kontratlarını yükseltmesinin desteği ile değer kazandı. Emtianın büyük bölümü yükselirken, ülke tahvilleri aşağı yönde hareket etti.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, Londra saati ile 09:45'te yüzde 0.4 yukarıda seyrederken, Nasdaq 100 kontraları yüzde 1.2 sıçradı. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.6'lık bir çıkış gerçekleştirdi. Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvilleri üç baz puan ya da 0.03 yüzde puanı yükselerek yüzde 1.56'ya çıktı. Bakır yüzde 0.9, petrol yüzde 0.3 ve ABD doğal gaz yüzde 0.7 değer kazandı.

Apple dün yaptığı açıklamada, iPhone satışlarının projeksiyonları aştığını ve Facebook, gelirinin yüzde 72 sıçradığını duyurdu. Konu hakkında bilgi sahibi kaynakların General Electric Co.'nun Alstom SA'yı satınalma konusunda görüşmeler yürüttüğünü kaydetmesi, şirket satınalma ve birleşmeler konusundaki spekülasyonları güçlendirdi. ABD Başkanı Barack Obama, Ukrayna'nın Rusya yanlısı ayrılıkçılara karşı güvenlik kuvvetlerini harekete geçirmesi ile birlikte, ABD ve müttefiklerinin Rusya'ya ilave yaptırımların uygulanması konusunda hazır olduklarını söyledi.

Cenevre'de Notz, Stucki & Cie.'den Pierre Mouton, "Piyasalar olumlu ve bunun için sebepleri var," dedi ve "Şirket karları oldukça iyi ve şirket satınalma ve birleşme aktiviteleri keskin bir şekilde artıyor görünüyor. Aşırı düşük faizler, sağlıklı bilançolar ve şirketlerin ürün karışımlarını ya da coğrafi varlıklarını iyileştirme ihtiyacından dolayı ortaya çıkan fırsat yaratıı anlaşmalar görüyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

General Motors Co., Caterpillar Inc. ve Microsoft Corp. bugün bilançolarını açıklayacak. Öte yandan, bugün ABD'de açıklanacak olan Mart ayı dayanıklı tüketim malları siparişleri ve haftalık işsizlik başvuruları verilerinin artış göstermesi bekleniyor.

 

(13:30'da güncellendi)