Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da iş dünyası güveni Nisan'da beklenmedik şekilde artış göstererek, ülkenin Ukrayna'daki gerilimden, Euro Bölgesi'nde fiyatlardaki zayıflığa kadar uzanan risklere karşı direnç gösterdiğinin sinyalini verdi.

Ifo enstitüsünün 7,000 yöneticinin katılımıyla gerçekleştirdiği ankete dayanan iş dünyası güven endeksi Nisan'da 110.7 puandan 111.2 puana yükseldi. Bloomberg anketine katılan 34 ekonomistin medyan tahmini, endeksin 110.4 puana gerileyeceği yönündeydi.

Almanya'nın Euro Bölgesi'ndeki toparlanmaya öncülük etmesiyle, ülkede imalat ve hizmet aktiviteleri 2011'den bu yana en hızlı düzeyinde seyrediyor. Aynı zamanda Avrupa Merkez Bankası da düşük enflasyon ve Ukrayna-Rusya gerilimi gibi büyümeyi tehdit eden faktörlere karşı gerekmesi hâlinde ek teşvik tedbirleri alacağını söyledi.

Ekonominin görünümünün genel olarak iyi olduğunu ve bu algıyı tersine çevirecek hareketler görmediklerini belirten Zürih'teki Raiffeisen Schweiz'ın ekonomistlerinden Alexander Koch, "Ancak Ukrayna'daki krizden ötürü Rusya ile ticaret konusundaki belirsizlikler ile ilişkili ve biraz da gelişen piyasa dinamiklerindeki yavaşlamadan kaynaklanan riskler var" dedi.

Mevccut şartların göstergelerinden biri de Nisan'da 115.2 puandan 115.3 puana çıktı. Beklenti endeksi Ekim'den bu yanaki en düşük seviyesinden sıçrayarak 107.3 puana yükseldi.