Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da ekonomik büyüme, yılın ilk çeyreğinde, ekonomistlerin tahmininden daha hızlı gerçekleşti ve Fransa'daki beklenmedik durgunluğun ve İtalya'nın tekrar eksi büyümeye geçmesinin etkisini gidererek, Euro Bölgesi'ndeki toparlanmaya yardımcı oldu.

Euro Bölgesi'nin en büyük ekonomisi olan Almanya'da gayrısafi yurtiçi hasıla (GSYİH), yılın ilk üç aylık döneminde, önceki çeyreğe göre iki kat daha hızlanarak, yüzde 0.8 büyüdü. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin yüzde 0.7 artış göstermesi bekleniyordu. Euro Bölgesi'nin ikinci en büyük ekonomisi olan Fransa'nın GSYİH'sı ise aynı dönemde beklenmedik bir şekilde değişiklik göstermedi. İtalya ekonomisi ise ilk çeyrekte yüzde 0.1 daraldı.

Almanya, zayıf fiyat artışlarının Avrupa Merkez Bankası'nı (AMB) teşvikleri artırmaya zorladığı bir dönemde, 18 üyeli Euro Bölgesi'nin tarihinin en uzun süreli resesyonunu yaşadıktan sonra ortaya çıkan ekonomik toparlanmasını sürdürebilmesi için kilit önem taşıyor. Bundesbank, geçen ay yaptığı açıklamada, temel göstergeler bu çeyrek için halen büyümeyi işaret ederken, Almanya'nın genişleme hızının muhtemelen yavaşlayacağını kaydetti. AMB'nin birsonraki para politikası toplantısı 5 Haziran'da gerçekleştirilecek ve bu toplantıda ayrıca 2016 yılının sonuna kadarki revize ekonomik tahminler de açıklanacak.

Zürih'te Raiffeisen Schweiz'in ekonomistlerinden Alexander Koch, "Görünürde, Fransa ve Almanya ekonomileri arasındaki fark açılıyor," dedi ve "Almanya'da güçlü büyümeye yönelik ön koşullar diğer ülkelere nazaran daha iyiyken, yavaşlayan mali konsolidasyon ve iyileşen istihdam piyasası, artan bir yakınsamayı ve genişleyen bir Euro Bölgesi büyümesini işaret ediyor" şeklinde görüş bildirdi.

Almanya'da istatistik ofisi, büyümenin özel sektör hanehalkının iç tüketiminden ve kamu kesiminden kaynaklandığını kaydetti. İnşaat ve makina yatırımları da arttı. Ofis, düşük ihracat ve yüksek ithalattan dolayı, dış ticaretin büyüme üzerinde negatif eetkisi olduğuna dikkat çekti.