Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Kömür madenlerinde yaşanan göçük, grizu patlaması ve gaz zehirlenmesi gibi kazalarda ölümlerin en aza indirilmesi için galerilere sığınma istasyonların kurulması hayat kurtarabiliyor.

İş güvenliği önlemleri kapsamında bilgisayarlı kontrol sistemleriyle ocak atmosferi izlenerek ani gaz konsantrasyonu yükselmelerinin kazalara yol açmaması için tedbirlerin alınmasının yanı sıra yer altına kurulan su barajlarıyla yangınların ocağa yayılması önem taşıyor.

Can kaybı ve yaralanmalarının en aza indirilmesine yönelik en önemli uygulamalar arasında da Türkiye'de bakır ve altın madenleri gibi gibi az sayıda işletmede olan "sığınma istasyonları" gösteriliyor.

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi ve Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Erdoğan Kaymakçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yer altı kömür madenciliğinde grizu ve göçüğün yanı sıra gazların da madencilerin "korkulu rüyası" olduğunu söyledi.


- "Madenciler, burada hayatta kalabiliyor"

Maden kazasında işçilerin kaçtığı sığınakta oksijen tüpleri ve gıda ürünleri olduğunu anlatan Kaymakçı, "Madenciler burada hayatta kalabiliyor. Türkiye'deki maden kazalarının ardından kurtarma çalışmaları uzun sürdüğünde bazı madenciler yaşamlarını yitiriyor. Sığınma istasyonları madende hayat kurtarıyor" dedi.

Kaymakçı, sığınma istasyonlarının göçük, patlama ve yangından etkilenmeyen sağlam malzemeden yapıldığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bir istasyonda madenin enerjisi ve havası kesildikten sonra çok sayıda kişi yaşamını sürdürebiliyor. İstasyona ayrı bir havalandırma sistemi ve sızdırmazlıkla süreyi daha da uzatabilir. İçerisinde oksijen tüpleri ve maskelerle gazları temizleyen filtreler de bulunuyor. Madencilerin su ve temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek unsurların da yer aldığı istasyonun, maden ocaklarında kullanılabilirliği araştırılmalı. Teknolojinin getirdiği tüm imkanlardan madenlerde faydalanmamız lazım. Özellikle tehlikeli bölgelerde üretim ve galeri açma çalışması yapıldığında, dinamit atımında bulunulduğunda da bu istasyonlar kullanılmalıdır."