Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

(15:40'ta güncellendi)

Gelişen piyasa hisse senetleri, değerlemeleri üç yılın zirvesine taşıyan rallinin abartılı olduğu endişeleri ile son sekiz günde ilk defa geriliyor. Güney Afrika randı, para birimlerinde düşüşe öncülük etti.

Tencent Holdings Ltd., bu yılki ralliye öncülük etmesinin ardından, gelişen ülke teknoloji hisselerindeki düşüşü hızlandırdı. Brent petrolün dört yıldan uzun bir sürenin en uzun düşüş dönemini kaydetmesiyle Rusya hisseleri değer kaybetti. Macaristan’ın en büyük arıtım şirketi Mol Nyrt’nin 5 yılın en düşük seviyesine inmesiyle BUX Endeksi geriledi. Güney Afrika randı yüzde 0.2 değer kaybına uğradı. Endonezya rupisi, ülkedeki başkanlık seçiminde resmi olmayan ilk sonuçların Joko Widodo'nun önde olduğunu göstermesi ile yüzde 1.6 tırmandı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi 16 ayın zirvesinden yüzde 0.5 gerileyerek Londra saati ile 12:42'de 1,059.60 puan oldu. Endeks, değerlemeleri 2011'den bu yana en yükseğe taşıyan, Nisan ayından beri en uzun süreli kazanç sürecini sonlandırmak üzere. ABD hisseleri, yatırımcıların internet ve biyoteknoloji hisseleri satmasıyla, zirve rekoru sonrasında düşüşü ikinci güne taşıyor.

Helsinki’de bulunan FIM Asset Management Ltd.gelişen piyasalar müdürü Hertta Alava, “Bugünkü düşüş, ABD hisselerindeki gerileme ile birlikte kar satışı yapılmasıyla ilgili. Fon akışları son dönemde olumlu seyrediyor” dedi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl yüzde 5.7 yükselirken, yıllık bazda tahmini gelirlerin 11 katı işlem gördü. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi yüzde 4.7 artış gösterirken, 15.1 kat değerleme kaydedildi.

(15:40’ta güncellendi)