Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(12:50'de güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, ABD endeks vadeli kontratları ve Portekiz tahvilleri, Portekiz'in ikinci en büyük bankasının borç krizini sakinleştirmeye yönelik çabaları ile birlikte, son beş günde ilk kez yükseldi. Güney Kore para birimi won zayıfladı.

Stoxx Europe 600 Endeksi, son iki ayın en düşük seviyesnden sıçradı ve Londra saati ile 10:22'de, yüzde 0.4 yukarıda seyrediyordu. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.2 yükseldi. Portekiz'in 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, son iki günde 34 baz puan yükseldikten sonra bugün 10 baz puan düştü. Güney Kore para birimi won dolar karşısında yüzde 0.5 geriledi ve Rus rublesi yüzde 0.3 zayıfladı. Petrol yüzde 0.2 geriledi.

Küresel hisse senetlerinin toplam değeri, Fed'in faizleri önceden beklenenden daha kısa zamanda artırabileceği endişesi ve Avrupa tahvillerinin Portekiz'in ikinci en büyük bankasının ait olduğu grubun tahvil ödemelerini yapamaması sonrası hızlı değer kaybetmesinin etkisi ile, 9 Temmuz'daki zirvesinden bu yana 1 trilyon doların üzerinde eridi. Yatırımcılar dikkatlerini, Fed'in Haziran ayı toplantı tutanaklarının politika yapıcıların piyasaların riskler konusunda rahat görünmelerinden endişelendiğini göstermesinin ardından, Fed Başkanı Janet Yellen'ın gelecek hafta yapacağı konuşmaya çevirdi.

Auckland'da First NZ Capital Ltd. ekonomi ve strateji direktörü Chris Green, "Piyasaların son dönemde riskleri hafife alma yaklaşımı, yaklaşan bir kaza," dedi ve "Portekiz'in durumu önemli bir yeniden değerlendirmeyi tetiklemeye yetecek bir katalizör değil, ancak önemli bir uyarı niteliğinde. Euro Bölgesi'nin kırılganlıklarından miras kalan riskleri işaret ediyor" şeklinde görüş bildirdi.

(12:50'de güncellendi)