Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:40'ta güncellendi)

ABD hisse senetleri, Hazine tahvillerinin yen ile birlikte ralli yapmasıyla ve Malezya yolcu uçağının Ukrayna’da düşmesinin ardından geriledi. Rusya piyasaları, Ukrayna'daki şiddet olaylarının durdurulması için Rusya'ya yeni yaptırımların getirilmesi ile birlikte düşüş gösterdi.

Standard & Poor’s 500 Endeksi (S&P 500), dün rekor seviyeye çok yaklaşmasının ardından New York saati ile 11:40’ta yüzde 0.5 geriledi. Stoxx Europe 600 Endeksi, Rusya'da hisse senedi gösterge endeksinin Mayıs ayından bu yana en düşük seviyesine inmesi ve rublenin son dört ayın en hızlı kaybını yaşaması ile birlikte, yüzde 0.9 düştü. Yen 16 önemli para biriminin biri dışında tümü karşısında yükselirken, 10 yıl vadeli Hazine tahvil faizi dört baz puan düşerek yüzde 2.48 seviyesine geldi. Chicago Board Options Exchange Volatility Endeksi, yüzde 10 oranında arttı.

ABD ve Avrupa Birliği (AB), Ukrayna'daki gelişmeler nedeniyle, Rus bankalarına, enerji şirketlerine ve savunma sanayi firmalarına yaptırımlar getirdi. ABD hisse senetlerinin rekor kıran yükselişleri, finans profesyonelleri arasında kaygı yaratıyor. Bloomberg'in anketine katılan profesyonellerin beşte üçü, piyasanın bir balon oluşturmaya yöneldiğini ya da halihazırda balon oluştuğunu düşünüyor. Bugün karlarını açıklayacak önemli ABD şirketleri arasında Morgan Stanley, Google Inc. ve Schlumberger Ltd. yer alıyor.

New York merkezli Williams Capital Group LP müdürü ve baş hisse senedi traderı Sephen Carl, “Malezya uçağının düşmesi ve ardından vurulduğu ile ilgili haberler şu an gündemin en önemli başlığı. Jeopolitik herhangi bir senaryo, piyasalarda çalkantıya yol açacaktır. Rusya ve Ukrayna arasındaki gerginlik birkaç aydır sürüyor ve piyasalar belirsizlikten rahatsız” yorumunda bulundu.

ABD ve Avrupa Birliği’nin Rusya bankalarına, enerji ve savunma şirketlerine Ukrayna’daki Rusya yanlısı ayrılıkçılara Rusya desteğinin kesilmesine yönelik yaptırım uygulamasıyla tahviller ralli yaparken, hisseler günün erken saatlerinde geriledi.

(19:40'ta güncellendi)