Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:25'te güncellendi)

Altın New York'ta, son yedi haftada ilk kez değer kaybetmesinin ardından, yatırımcıların ağırlıklarını, ABD'de borçlanma maliyetlerinin yükseltilebileceği beklentileri yerine, Ukrayna ve Gazze'de artan gerilime vermelerinin etkisi ile yükseldi. Palladyum 13 yılın zirvesinin hemen altında tutundu.

Altın geçen hafta, doların 10 önemli para biriminden oluşan sepet karşısında dört haftanın zirvesine tırmanması ve Fed Başkanı Janet Yellen'ın gösterge faizin beklenenden daha önce artırılabileceğini kaydetmesinin etkisi ile yüzde 2 değer kaybetti. Metal geçen yıl, Fed'in parasal teşvikleri azaltacağı beklentisi ile yüzde 28 düştü.

Ukrayna ve Orta Doğu'da artan gerilim, altının bu yıl yüzde 9.4 sıçramasına yardımcı oldu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus yanlısı isyancıların 17 Temmuz'da Ukrayna üzerinde, 298 kişinin hayatını kaybetmesi ile sonuçlanan, bir yolcu uçağını düşürmesi ile suçlanmasının ardından yoğunlaşan uluslararası baskı ile karşı karşıya. İsrail'in Gazze'yi işgali, Filistinliler ile İsrailli askerlerin iki hafta süren mücadelesinin ardından en kanlı safhasına girdi.

Hindistan, Mumbai'de AnandRathi Commodities Ltd. analisti Abhishek Chinchalkar, bugünkü raporunda, "ABD'de ekonomik koşullar iyileşmeye devam ederken ve Asya'dan gelen fiziki alımlar zayıflamaya devam ederken, altını kısa vadede destekleyecek yegane faktörün jeopolitik gelişmeler olduğunu düşünüyoruz," dedi ve "Altındaki hareketin, jeopolitik gelişmelerin nasıl şekilleneceği ile yakından ilgili olmasını bekliyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.4 yükselerek, New York saati ile 07:29'da, ons başına 1,315.70 dolara çıktı. Geçen haftaki düşüş, 2011 yılından bu yana en uzun haftalık kazanç serisini sonlandırdı. Spot altın Londra'da yüzde 0.2 yükselerek ons başına 1,313.70 dolara ulaştı.

Spot altın yüzde 0.3 yükselerek, Londra saati ile 09:35'te, ons başına 1,314.55 dolara çıktı. Geçen haftaki düşüş, Mart ayından bu yanaki en uzun haftalık kazanç serisini sonlandırdı. Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.4 yükselerek ons başına 1,316.80 dolara ulaştı.

İşlem Hacmi

Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 38 altındaydı.

ABD ve Avrupa Birliği (AB) geçen hafta, Kırım'ı ilhak etmesi ve Ukrayna'daki isyancıları desteklemesinden dolayı, Rusya'ya yönelik yaptırımları artırdı. Putin, Ukrayna üzerinde ülkesinden geldiği söylenen bir füze tarafından Malezya Hava Yolları'na ait bir yolcu uçağının düşürülmesi iddialarına yanıt vermesi konusunda artan bir baskı ile karşı karşıya.

Eylül vadeli gümüş Londra'da yüzde 0.5 yükselerek ons başına 20.995 dolara çıktı. Ekim vadeli platin yüzde 0.3 primle ons başına 1,494.90 dolara çıkarken, Eylül vadeli palladyum yüzde 0.2 artarak ons başına 883.15 dolara ulaştı. Metal 17 Temmuz'da 890 dolara kadar çıkarak Şubat 2001'den bu yana en yüksek seviyesini görmüştü.

Palladyum bu yıl, otomobillerde kullanımının artması ve ikinci en büyük üretici olan Güney Afrika'daki maden grevinin üretimi olumsuz etkilemesi sonucu yüzde 23 değer kazandı. Rusya en büyük palladyum üreticisi konumunda.

Heraeus Metals Germany GmbH & Co., bugünkü raporunda, "Orta vadede sürecek olan Güney Afrika'daki arz sıkıntıları ve Çin ve ABD'de artan araç üretimi ile birlikte, palladyumun ivme kazanmaya devam etmesi bekleniyor," dedi.

(15:25'te güncellendi)