Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa İstikrar Mekanizması Başkanı Klaus Regling, Portekiz ve Yunanistan'ın, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) varlık kalite incelemesi ve stres testi sırasında sorunları ortaya çıkarması durumunda, bankalarını yeniden sermayelendirmek için kenara para ayırdığını söyledi.

Regling, Londra'da verdiği bir mülakatta, Portekiz'in piyasaya giriş yapabildiğini ve önümüzdeki 12 ay boyunca finansman ihtiyacını karşılayabilecek tamponu bulunduğunu söyledi. Regling, sonuç olarak, bu ülkeler için acil finansman ihtiyacı olmadığını sözlerine ekledi.

Portekiz bankalar için kenara 6.4 milyar euro (8.7 milyar dolar) ayırırken, Yunanistan da benzer bir fonda 11 milyar euro tutuyor. Regling, AMB'nin incelemeleri bitene kadar bu paranın kenarda tutulduğunu ve ihtiyaç duyulduğunda kullanılabileceğini belirtti.

Regling, Portekiz için, "Bildiğim kadarıyla, ihtiyaç olmayacak ya da çok fazla ihtiyaç duyulmayacak," dedi ve Yunanistan için ise, "Bu ihtiyaçların ne boyutta olacağını bilmiyoruz. Çoğu kişi , Yunanistan bankaları için 11 milyar euronun çok altında bir rakama ihtiyaç duyulmasını bekliyor, ancak bilmiyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

AMB, bankalar ve ülke borçları arasındaki bağlantıyı kırmak için, bu yıl Euro Bölgesi'nde bankaların denetimini üzerine aldı. Avrupa İstikrar mekanizması (ESM) ve selefi geçici Avrupa Finansal İstikrar İmkanı, krizin Avrupa'ya yayılması ile birlikte, Avrupa Birliği'nin beş üyesini kurtarmak zorunda kalmıştı.