Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası’nın yıl boyunca gerçekleştirdiği faiz kararları ve toplantılarında sıkça bahsedilen “Değerli Euro Avrupa ekonomisi üzerinde baskı yaratıyor” söylemleri yakından takip edildi. Fakat tüm sözlü yönlendirmeler ve AMB’nin son faiz indirimine rağmen 1,35 seviyesini aşağı yönlü kıramayan paritede, Temmuz ayı itibari ile değer kaybının sertleştiği gözleniyor. Bu noktada piyasa Draghi söylemleri ve AMB kararından ziyade özellikle Dolar’daki yükselişin Euro’daki baskıyı arttırdığı konusunda hem fikir gözüküyor. Özellikle FED Başkanı Yellen’ın son 1 aydır senatoda yaptığı açıklamaların piyasa tarafından şahin olarak değerlendirilmesi ve buna ek olarak ABD’den artan faiz artırım beklentilerinin doların elini güçlendirmeye devam etmesi Euro’daki baskıyı artırıyor.

Dolar güçleniyor…

Dolar Endeksi bu hafta 80,80 seviyesine kadar yükselerek son 1 ayın zirvesini test ederken, Euro/Dolar paritesi ise 1,3459 ile Kasım 2013 seviyelerine geriledi. Aşağıda Bloomberg’ün CFTC yani trader işlemlerinde yer alan DXA Ice-Dolar’daki spekülatif pozisyonların son 1 aydır yükseldiğini görüyoruz.(Grafik 1)



Dolar’daki kuvvetlenmeye ek olarak Euro’daki 1 haftalık opsiyonları analiz edecek olursak; aşağıdaki 2. Grafikte yeşil olanlar satım, mavi olanlar alım ve sarılar ise hem alım hem satım pozisyonları. Bu pozisyonlara bakıldığında özellikle 1,35’in altında satım pozisyonlarının yani Euro aleyhine pozisyonların yoğunlaştığı gözleniyor.



Euro’da alınan vadeli pozisyonlarda ise kurumsal pozisyonların Mayıs ayından beri “Uzun”da olduğu ve bireysel pozisyonların “Kısa” tarafta olduğu dikkat çekiyor.



Euro/Dolar’da orta vadeli beklentiler

Önümüzdeki dönemlerde hem FED kaynaklı habelerin olası bir fazi artırım hamlesinin, hem de Avrupa Merkez Bankası’nın negatif faiz politikasının yansımalarının yakından takip edileceği Euro/Dolar paritesinde, Bloomberg analistlerinin beklenti ortalamaları ise 2014 üçüncü ve dördünce çeyrekte sırası ile 1,34 ve 1,32 olarak konumlanıyor.

BloombergHT Araştırma Servisi

Güzem Yılmaz

gyilmaz@bloomberght.com