Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Arjantin Ekonomi Bakanı Axel Kicillof, yeniden yapılandırma konusunda anlaşmaya varamadıkları anlaşmazlık alacaklılarını 'akbaba fonları' diye niteledi. Kicillof'un çıkışının hedefinde kredi swapları vardı. Ekonomi Bakanı, alacaklıların amaçlarını gölgeleyen ve aynı zamanda en kötü spekülatif kapitalizme doğru kayan bir piyasan bahsetti.

Kicillof 30 Temmuz'daki basın toplantısında ''Size bir çözüm sunduklarında, bunun pazarlık masasında inanabileceğiniz bir şey mi, yoksa hiç anlayamayacağınız ve onlara ciddi yarar sağlayan bir şey olup olmadığını bilemiyorsunuz'' dedi.

Tahvil alıcıları kayıplardan korunma veya bir şirketin kredi değerliliğinden tam anlamıyla yararlanmak için aynı zamanda kredi swaplarına da sahip oluyor. Kredi verenler, swap dağıtımından, tahvil sorumluluklarına uyan ihraç edenlere göre daha fazla kar elde edebiliyor. Bu yüzden bu ikili sahiplik durumu swapların cazibesini azaltabiliyor.

Arjantin'in anlaşmazlık alacaklılarından biri New York'ta bulunan Elliot Management Corp adlı hedge fonu. Bu fon aynı zamanda, ülke tahvilleri üzerindeki kredi swapları için koruma alan yatırımcılara geri ödeme yapılıp yapılmadığını belirleyen bir endüstri komitesine üye.

Milyarder Paul Singer'ın başında bulunduğu 24.8 milyar dolarlık fon yönetimi, geçen yıl ABD'de çıktığı mahkemede, devlet ödemeleri kesse dahi kar etmesine yarayacak kredi swaplarına sahip olduğunu yalanlamıştı. Elliot sözcüsü Stephen Spruiell konuya ilişkin açıklama yapmadı.

Citigroup Inc ve JPMorgan&Chase de swap komitesindeki 15 üyenin arasında yer alıyor. Wall Street'in iki muteber ismi de Elliot'ın ve diğer fonların sahip olduğu temerrüde düşen tahvilleri almak için görüşmeler yürütüyor. Arjantin gazetesi Ambito, Citigroup'un tahvil alımı için pazarlıkta olduğunu söyledi. Konuya yakın bir kaynak ise JPMorgan'ın da masada olduğunu belirtti.

Olası bir anlaşma Arjantin'in yeniden yapılandırılan tahvillerin faizini ödemesine imkan tanıyacaktır. Latin Amerika ülkesi, Elliot, Aurelius Capital Management LP ve 2001'deki son iflastan kalan diğer alacaklıları ile anlaşma sağlayamayınca, 539 milyon dolarlık tahvil faizininin ödemesinin geçirmişti.