Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası (BOJ) aylık toplantısında rekor seviyedeki teşvik paketini üretim ve ihracat verilerindeki zayıflamanın BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda’nın enflasyonu canlandırma çabalarını engelleyebileceği ihtimali ile aynı seviyede tutma kararı aldı.

Japonya Merkez Bankası, Bloomberg anketine katılan 34 ekonomistin tahminlerini karşılayarak, parasal tabanı yıllık bazda 60 trilyondan 70 trilyon yene (687 milyar dolar) yükseltme teminatı verdiğini açıkladı.

BOJ, ihracat ve ithalatta görülen zayıflamaya atıfta bulunarak dünyanın üçüncü büyük ekonomisinin gücü ile ilgili endişeye dikkat çekti. Japonya’da üretim 3 yıldan uzun bir sürenin en büyük kaybını yaşarken, perakende satışlar Haziran ayında gerileyerek Japon ekonomisinin satış vergisi artışından toparlanmakta güçlük çektiğine işaret ediyor.

Öte yandan, BOJ toplantısının ardından yapılan açıklamada, faiz oranının yüzde 0-0.10 olarak kalmasına karar verildiği belirtildi. Piyasalarda da beklenti aynı yöndeydi. BOJ, ekonominin geneli için görüşlerini değiştirmedi ve ekonomide toparlanmanın yavaş şekilde ilerlediğini tekrarladı.

Tokyo’da bulunan Dai-ichi Life Research Institute başekonomisti Hideo Kumano, “Eğer ihracat gerilemeye devam eder ve gelirler artmazsa, BOJ genel ekonomik değerlendirmesini düşürmek zorunda kalır. BOJ’un daha fazla parasal genişlemeye gitmek için yeterli alanı bulunuyor” dedi.