Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Londra'da konut şirketlerinin talep ettikleri fiyatları düşürmeye başlaması İngiltere'de konut piyasasının düştüğünün işareti olarak görülüyor. Londra'daki konut fiyatları geçtiğimiz aya göre yüzde 5.9 düşerek Aralık 2007’den bu yana en büyük gerilemeyi kaydetti.

Analistler, konut satıcılarının teklif fiyatlarını düşürmelerinin İngiltere emlak piyasasının yavaşlamaya başladığına işaret ettiğini belirtiyor. Genellikle konut talebi yaz aylarında azalsa da emlak piyasası analistlerine göre bu yılki düşüş beklenenden daha yüksek oldu.

Londra'da konut fiyatları geçtiğimiz aya göre yüzde 5.9 düşerek Aralık 2007’den bu yana en büyük gerilemeyi kaydetti. Ulusal düzeyde ise konut fiyatları Ağustos ayında yüzde 2.9 geriledi.

Konut piyasasında fiyatların yükselmesi, sektörde balon oluştuğu kaygılarını güçlendirmesinin ardından devreye İngiltere Merkez Bankası girmiş ve mortgage kredilerine daha sıkı kuşular getirilmişti. Faiz oranlarındaki yükseliş beklentisi konut piyasasını baskılayan unsurlar arasında yer alıyor.

Gayrimenkul web sitesi Rightmove Plc direktörlerinden Miles Shipside, “Mortgage kredi maliyetlerinin yükselmesi ve düzenleyicilerin kredi kullanılabilirliğini düşürmeye çalışmaları ile alıcı ve satıcılar mali durumlarının bilincinde hareket ediyorlar. Müşterilerin ödemeye istekli oldukları veya ödeyebilecekleri sınır miktarlar emlak satıcılarının fiyat beklentilerini değiştirmelerini sağlıyor” diye konuştu.

Londra’daki en büyük fiyat düşüşlerinin yaşandığı semtler arasında üst düzey bölgeler olan Kensington, Chelsea, Camden, Hammersmith ve Fulham bulunuyor.