Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Arjantin, geçtiğimiz ay ödemeleri bloke eden ve ülkenin son 13 yılda ikinci kez temerrüde düşmesine neden olan ABD mahkeme kararına karşı koruma olarak, yabancı para biriminden tahvillerini lokal olarak ödemeyi planlıyor.

Başkan Cristina Fernandez de Kirchner, hükümetin yabancı tahvil sahiplerinin lokal olan aynı vadedeki tahvillere takasını mümkün kılan beyannameyi Kongre'ye sunacağını bildirdi. Ödemeler Bank of New York Mellon Corp. yerine merkez bankasındaki hesaplara yapılacak. Kirchner ayrıca, tahvilleri tutmayı seçen kreditörlerin de ödemeleri lokal olarak alacaklarını söyledi.

Arjantin'in 30 milyar dolarlık yabancı tahvil sahipleri, ABD mahkemelerinin ülkenin 539 milyon dolarlık 30 Temmuz vadeli faiz ödemesini bloke etmesinden bu yana arada kalmış durumdalar. Mahkeme Arjantin'den 2001'den kalma ödenmemiş tahvillerin ödemesini istiyor.

Arjantin ayrıca, öneriyi reddeden ve tam geri ödeme için ABD'de dava açan Elliot Managament Corp. gibi kreditörlere ayrı bir hesap oluşturmayı planlıyor. Elliot Arjantin'in 2001'den kalan tahvillerinin yüzde 7.6'sına sahip ve takası reddediyor.