Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

- Fed: İstihdam rakamları erken faiz artışına yol açabilir

ABD Merkez Bankası (Fed) Temmuz ayı toplantısının tutanaklarını yayımladı. Tutanaklarda bazı Fed yetkililerinin istihdamdaki artış nedeniyle faizlerin daha erken yükselebileceğini düşündükleri görüldü. Tutanaklarda ayrıca Fed yetkililerin teşvik politikalarının ne zaman biteceğine dair mutabakata yakın oldukları görülürken, faiz artışının beklenenden önce gelebileceğine ilişkin işaretler vardı.

Fed'in Temmuz ayı toplantısının tutanaklarında " Katılımcıların çoğu komitenin hedeflerine daha çabuk ulaşılması halinde, teşvik politikalarının beklenenden daha önce sona erebileceği fikrinde" denildi.

Fed Başkanı Janet Yellen, enflasyon kontrol altında kaldığı sürece, para politikasını; birçok göstergeyle ölçtüğü daha güçlü istihdam pazarlarına dayandırıyor. Tutanaklarda " birçok katılımcı ideal seviyeler ile hali hazırdaki istihdam pazarı durumu arasında belli bir fark olduğu kanısında" denildi.

- Piyasalar 'Fed' sonrası geriliyor

ABD'de hisse senetleri, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Temmuz toplantı tutanaklarının sağlam istihdam rakamları sonrası 'erken faiz artışına' işaret etmesinin ardından, dalgalandı. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi, New York saati ile 14:20'de yüzde 0.1'den az artarak önceki kazancını azalttı. Endeksin gördüğü en yüksek seviye 1,987.98 olmuştu.

- Altın 'Fed' sonrası geriledi 


Altın vadelileri, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Temmuz ayı toplantısının tutanaklarının 'erken faiz artışı olasılığına' işaret etmesinin ardından, 2 haftanın düşüğüne geriledi.

Altın vadelileri geçen ay Fed'in faiz artıracağı beklentisi ile yüzde 3 gerilemişti. Fed Temmuz ayı toplantısında tahvil alımlarını Kasım ayından bu yana 6. kez keserek 10 milyar dolar azalttı. Tahvil alım programı Ekim ayında sona erecek.

New York'ta bulunan OppenheimerFunds Inc. baş ekonomisti Jerry Webman " Fed'in içindeki şahin sesler daha yüksek çıkmaya başladı. Ekonomik veriler çok sağlam olmasa da, güçlendikleri kesin" dedi.

Spot altın yüzde 0.5 gerileyerek New York saati ile 14:24'te 1,288.99 dolar oldu. Nycomex'te Aralık vadeli altın kontratları yüzde 0.1 gerileme ile tutunarak 1.295.20 dolardan alıcı buldu.

-BIST 100 günü düşüşle tamamladı

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, günü 408,97 puanlık düşüşle 78.866,91 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri ortalama yüzde 0,52 değer kaybederken toplam işlem hacmi 4,1 milyar lira oldu. Gün sonunda bankacılık endeksi yüzde 1,00, holding endeksi yüzde 0,72 düşüş kaydetti. Günün kazandıran 3 sektör endeksinden biri olan ve yüzde 4,24 artış kaydeden ulaştırma endeksinde, lokomotif görevini, dün akşam açıkladığı ilk yarı kar rakamının beklentileri aşması ile bugün yüzde 5,74 yükselen Türk Hava Yolları oldu

Güne sınırlı da olsa pozitif başlayan Borsa İstanbul'da, BIST 100 endeksi en yüksek 79.525,34 puanı gördükten sonra analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri bu seviyeden gelen kar satışları ile düşüşe geçerek en düşük 78.250,12 puana geriledi.