Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ve ABD Başkanı Barack Obama ile telefonla görüştüğü bildirildi.

Hükümet sözcüsü Steffen Seibert yaptığı yazılı açıklamada; Angela Merkel'in bugün (Cuma günü) öğleden sonra iki devlet başkanıyla telefonla görüştüğünü belirterek, konunun Rusya'ya ait yardım konvoyu ve Ukrayna'daki son durum olduğunu belirtti.

Seibert, Başbakan Merkel'in görüşmede Rus konvoyunun Ukrayna'nın onayı ve AGİT refakatçılarının beraberinde olmadan hareket etmesinden duyduğu endişeyi dile getirdiği ve Rusya'nın bu hareketle gerilimin artmasına neden olabileceğini ifade ettiğini bildirdi. Seibert, Merkel'in konvoy olayına Ukrayna'nın tepkisini ise övdüğünü kaydetti.

Görüşmede Rusya'nın bu tutumuna karşı yine de herkesin bu konvoyun zor durumdaki insanlara sıkıntı çıkmadan ulaşması gerektiğine işaret eden Merkel, ancak bu durumun ayrılıkçılar tarafından bloke edilen Ukrayna konvoyları için de geçerli olması gerektiğini vurguladı.

Merkel o bölgedeki güvenlik sorumluluğunun ayrılıkçıların elinde bulunduğuna dikkati çekti.

Merkel görüşmede ivedilikle ateşkes anlaşması yapılması ve sınır güvenliğini sağlanması çağrısında da bulundu ve bu konuda AGİT Temsilcileri, Rusya, Ukrayna ve diğer kontakt gruplarının önemli rolü olduğuna işaret etti.

-Merkel Obama ile de görüştü

Ukrayna'da devam eden krizle ilgili olarak Almanya Başbakanı Merkel, ABD Başkanı Barack Obama ile de bugün telefonda görüştü.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "İki lider, Rusya'nın Kiev'in onayı olmadan Ukrayna'ya konvoy göndermesinin yeni bir provokasyon ve Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünün ihlali olduğu üzerinde mutabık kaldı" ifadesi kullanıldı.

Açıklamaya göre, Obama ve Merkel, Ukrayna sınırında çok sayıda Rus askerinin bulunmasının, Ukrayna'da Rus askeri personelinin varlığının ve Rusya'nın Ukrayna topraklarına topçu ateşi açmasının gerilimi tehlikeli biçimde tırmandırdığı yönündeki kaygılarını dile getirdi.

İki lider, Rusya'nın, konvoyunu Ukrayna topraklarından çekmesi, Ukrayna'da herhangi bir insani yardım konvoyu için Ukrayna ve Uluslararası Kızılhaç Teşkilatı ile daha önce varılan şartları kabul etmesi gerektiğini vurguladı.

Obama ve Merkel, Rusya'nın sınır bölgesinden askeri güçlerini kaldırarak, Ukrayna topraklarından silahlarını, araçlarını ve personelini çekerek gerilimi azaltması gerektiği hususunda ortak görüş ortaya koydu.

Liderler ayrıca sınırın kapatılması ve etkili sınır denetimiyle ikili ateşkesin önemini vurguladı.