Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya hisseleri, enerji hisselerinin ve gemi üreticisi şirketlerin Topix endeksindeki yükselişe öncülük etmesi ve demir yolu işletmecilerinin düşmesi ile dalgalanıyor.

Petrol şirketi Inpex Corp. yüzde 0.9 değer kazandı. Japonya’nın en büyük üçüncü gemi üreticisi Kawasaki Kisen Kaisha Ltd., yüzde 3.7 prim yaptı. Demiryolu hisseleri, dün düşüşlere öncülük etmesinin ardından Topix endeksinde bulunan 33 sanayi grubu içindeki en büyük düşüşü kaydetti.

Topix endeksi, erken saatlerde yüzde 0.5 kadar yükselmesinin ardından Tokyo saati ile 12:39’da yüzde 0.2 gerileyerek 1,282.83 puan oldu. Endekste düşün ve yükselen hisse sayısı aynı oranda seyrediyor. Nikkei 225 Stock Average yüzde 0.2 düşerek 15.488.64 puana geriledi. Yen dolar karşısında, üst üst 7 gün zayıflamasının ardından yüzde 0.1 değerlenerek 103.98 yen seviyesinde geldi.

Tokyo merkezli Sumitomo Mitsui Trust Bank Ltd. piyasa stratejistlerinden Ayako Sera, “Japon hisseleri bu ay içindeki sert düşüşün ardından hızlıca toparlanıyor. Dolayısıyla, fazla ısınma ve kar satışları görülebilir. Temel olarak hiçbir şey değişmedi. ABD ekonomisi ise toparlanmaya devam ediyor” diye konuştu.

S&P 500 endeks vadelileri, dün yüzde 0.1 yükselmesinin ardından yatay bir seyir izliyor. ABD dayanıklı tüketici malları siparişleri Temmuz ayında yüzde 23 artarak tüm zamanların en büyük yükselişini kaydetti. ABD tüketici endeksi ise Ağustos ayında 92.4’e gelerek Ekim 2007’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.