Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:37'de güncellendi)

Gelişen piyasa hisseleri, Apple Inc. üreticilerinin şimdiye kadarki en büyük iPad’in üretileceği açıklaması ile ralli yapmasının ve Ukrayna-Rusya arasında çatışmaları bitirmek için müzakerelere başlamasının ardından, yükseldi.

Apple için dokunmatik ekran üreten TPK Holding Co. Taype’de yüzde 5.4 prim yaparken, Catcher Technology Co. rekor seviyeye yükseldi. United Co. Rusal 5 çeyrektir ilk defa kar açıklamasının ardından yükselirken, Petroleo Brasiliero SA 23 ayın zirvesine çıktı. Merkez Bankası'nın politika faizini değiştirmemesinin ardından lira değer kazandı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.6 artışla New York saati ile 13:01'de 1,094.66 puan olarak yükselişi 4. güne taşıyor. ABD’de dayanıklı tüketici malları siparişlerinin tarihteki en büyük yükselişi kaydetmesi ve Tüketici Güveninin Ağustos’ta beklenmedik şekilde yükselmesi ile dünyanın en büyük ekonomisinde toparlanmanın hız kazandığı işaretlerinin artmasının ardından hisse senetleri küresel olarak ralli gerçekleştirdi. Rusya Başkanı Putin Ukrayna ile ilgili görüşmelerin olumlu ilerlediğini söyledi.

Kopenhag'da bulunan Nordea Bank Denmark A/S ekonomisti Anders Svendsen konuya ilişkin " Ukrayna görüşmeleri krizin derinleşeceği endişelerini gidermeye yetti. Piyasalar ABD'den iyi haberler geldiğini ve bunların faiz artışına işaret etmediğini düşünüyor" şeklinde konuştu.

Küresel hisse senetlerinin değeri, Standard & Poor’s 500 Endeksi’nin 2.000 puanın üzerine yükselmesinin ardından dün 66 trilyon dolar ile rekor seviyeye ulaştı. Bloomberg’in derlediği verilere göre, dünya genelinde hisse senetlerinin değeri 7 Ağustos’tan bu yana 2.2 trilyon dolardan fazla artış gösterdi.

Bloomberg’in derlediği verilere göre, gelişen piyasaların gösterge endeksi bu yıl yüzde 8.8 yükselirken, yıllık bazda tahmini gelirlerin 11.4 katı işlem gördü ve Ocak 2011'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi,  yüzde 5.3 artış gösterirken, 15.1 kat değerleme kaydedildi.

(21:37'de güncellendi)