Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK) Ağustos ayı toplantısından politika faizi indirimi kararı çıkmadı.

TCMB politika faizini yüzde 8.25 olarak korurken, marjinal fonlama faizi ise yüzde 12'den yüzde 11.25'e, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını ise yüzde 11.5'ten yüzde 10.75'e düşürdü. Borçlanma faiz oranı ise değiştirilmeyerek yüzde 7.5'te kaldı.

TCMB ayrıca, "Geç Likidite Penceresi" uygulaması çerçevesinde Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 0 oranında sabit tutarken, borç verme faiz oranını yüzde 13.5’ten yüzde 12.75’e indirdi.

Yayımlanan raporda, sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiği belirtilirken, bu gelişmelerle uyumlu olarak yurt içi özel kesim nihai talebinin ılımlı bir eğilim sergilediği ifade edildi.

Para politikasındaki sıkı dürüşün sürdürüleceğini bildiren TCMB raporunda, "Kurul, kısa vadeli faizlerdeki mevcut duruşun daha simetrik bir faiz koridoru içinde sürdürülmesine karar vermiştir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir" ifadeleri yer aldı.

Raporda ayrıca, "Geçtiğimiz yılın ortalarından itibaren gerçekleşen birikimli döviz kuru gelişmelerinin yıllık enflasyon üzerindeki olumsuz yansımaları kademeli olarak azalmaktadır. Öte yandan, gıda fiyatlarındaki yüksek seyir enflasyon görünümündeki iyileşmeyi geciktirmektedir. Kurul, bu çerçevede kuraklığın ve jeopolitik risklerin enflasyon görünümü üzerindeki etkilerini de ele almıştır" denildi.