Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB), dünyanın en büyük para yönetimi şirketi BlackRock Inc.’ten varlığa dayalı bir menkul kıymet satın alım programının geliştirilmesi için danışmanlık hizmeti alacak.

AMB sözcüsünün verdiği bilgilere göre New York merkezli BlackRock Solutions, potansiyel bir varlığa dayalı menkul kıymet satın alım planının dizaynı ve uygulaması ile ilgili AMB’ye danışmanlık yapacak. Yapılan anlaşmada oluşabilecek bir çıkar çatışmasına karşı koruyucu önlemler alındığı ifade edildi. Anlaşmanın değeri ise açıklanmadı.

Durağanlaşan Euro Bölgesi ekonomisini yeniden canlandırmak amacıyla AMB Başkanı Mario Draghi Haziran ayında merkez bankasının varlığa dayalı menkul kıymetler satın alımı için hazırlıkları yoğunlaştırdığını söylemişti. Önlem, 2009’dan bu yana yüzde 24 daralan 1.9 trilyon dolarlık piyasayı desteklemeye yardımcı olabilir ve geniş çağlı parasal genişlemenin bir parçası haline gelebilir.

Londra’da bulunan Barclays Plc menkul kıymetleştirme direktörlerinden Dipesh Mehta, “Varlığa dayalı menkul kıymet piyasasını bilen ve önceden yatırım tecrübesi olan bir danışmanla anlaşmak kriz döneminde ve kriz sonrasındaki kesinlikle olumlu etkiler yaratır” diye konuştu.