Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tüm dünyadaki ülke tahvillerini içeren bir gösterge, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) desenflasyon ile mücadele için tahvil alımı yapmaya hazırlandığı yolundaki spekülasyonun etkisi ile rekor seviyeye yaklaştı.

Bank of America Merrill Lynch'in Global Broad Market Sovereign Plus Endeksi dün, 1996'da başlayan verilere göre, tüm zamanların en yüksek seviyesinin yüzde 0.5 uzağına ulaştı. Avrupa'da faizlerin hızlı düşüş göstermesi ile birlikte, daha yüksek faiz getirisi arayan yatırımcılar, ABD'den Avustralya'ya, ülke tahvili alımlarını artırdı. Endeksteki tahviller 2014 yılında yüzde 5.6 getiri sağladı ve 2011'den bu yana en güçlü kazanca doğru yönlendi.

Sydney'de Royal Bank of Canada'nın Avustralya ekonomik ve sabit getirili menkul kıymetler strateji müdürü Su-Lin Ong, "Küresel tahvil rallisi, açık bir şekilde Avrupa'dan yönlendirilerek, kısa bir süre içinde oldukça uzun bir yol aldı ve AMB'nin tedbirleri konusunda spekülasyonları artırdı," dedi ve "Bu tedbirlerin zamanlaması ve tam neler olacağına ilişkin tartışmalar piyasaya hakim oacak ve küresel olarak tüm piyasaların tı-onunu belirleyecek" şeklinde görüş bildirdi.

ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi fazla değişmeyerek, Tokyo saati ile 13:42'de, yüzde 2.35'te kaldı. Bu kağıdın faizi 2013 yılının sonunda yüzde 3.03 seviyesindeydi. Ağustos 2024'te vadesi dolacak yüzde 2.375 faizli tahvillerin fiyatı 100 1/4 seviyesindeydi. ABD'nin 30 yıl vadeli tahvillerinin faizii se yüzde 3.09 ile Mayıs 2013'ten bu yana en düşük seviyesine indi.