Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya’nın ekonomik büyümesi son çeyrek dönemde yurt içi talebin artması ile ivme kazanırken, tüketici fiyatlarının Ağustos ayında düşüş genişletmesi Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) teşvikleri artıracağı tartışmalarını alevlendirdi.

Madrid’te bulunan Ulusal İstatistik Enstitüsü verilerine göre İspanya’nın yurtiçi hasıla büyümesi, hane halkı harcamalarının ve yatırımcıların artış göstermesi ile ilk çeyrekten yüzde 0.6 oranında yükseliş kaydetti. Tüketici fiyatları Ağustos ayında geçtiğimiz yıla göre yüzde 0.5 gerileyerek Ekim 2009’dan bu yana en sert düşüşü gösterdi.

Avrupa Birliği’ne iki yıl önce kurtarılmak için başvurmasından bu yana İspanya, Euro Bölgesi’nin en hızlı gelişen ekonomilerinden biri haline geldi. Bölgenin ana ticaret ortaklarıyla beraber Euro Bölgesi’ndeki yavaşlama, İspanya ekonomisin toparlanma sürecini riske atıyor ve Avrupa Birliği’nin dördüncü büyük bütçe açığı ve ikinci en yüksek işsizlik oranı sahibi İspanya’nın bu oranları düşürme çabalarının başarısız olmasına yönünde tehdit oluşturuyor.

Londra’da bulunan RBC Capital Markets ekonomistlerinden Timo del Carpio, “İspanya’nın beklentileri ayrılmaz bir şekilde Euro Bölgesi’nde bulunan diğer ülkeler bağlı olmayı sürdürüyor. İspanya ekonomisinin kendi kendini idame ettirebilmesi ve daha geniş tabanlı bir ekonomik toparlanma için yurtiçi talebin yanı sıra yurtdışı talebinde hız kazanması gerekiyor” dedi.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’un Euro Bölgesi’nin dördüncü büyük ekonomisinin sert tasarruf önlemlerini hafifletmesi ile hane halkı harcamaları önceki çeyrek döneme göre yüzde 0.7 yükseldi. Önceki çeyrekte yüzde 0.5 genişleme görülmüştü. Yatırımlar ise ilk çeyrekte yüzde 0.7’lik düşüşün ardından yüzde 0.5 oranında toparlandı.