Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Almanya'nın Irak'ın kuzeyine 40 paraşütçü asker göndermeyi planladığı bildirildi.

Bild gazetesinin haberine göre, Lebach'taki 261. taburda yer alan 40 paraşütçü asker, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı peşmergelere silah eğitimi vermek için hazırlanıyor. Söz konusu askerlerin hepsinin aynı zamanda bölgeye gönderilmeyeceği belirtilen haberde, daha çok 5-6 askerden oluşan ekiplerin dönüşümlü olarak görev alacağı ifade edildi.Haberde, askerlerin ne zaman bölgeye gönderileceğinin ise henüz belli olmadığı vurgulandı.

Öte yandan Almanya'nın bu ay içinde göndermeye başlayacağı silahlarla ilgili 30 peşmergeye Hammbelburg kentinde de eğitim verileceği ifade edilmişti. Almanya'ya gelecek olan 30 peşmergenin MILAN tanksavar sistemi ve Dingo adlı askeri nakliye aracının kullanımı konusunda eğitim alacağı bildirildi.

Savunma Bakanlığı daha önce ilk aşamada 4 bin kişilik peşmerge gücünün ihtiyaçlarını karşılayacak silah ve mühimmat gönderileceğini açıklamıştı. Bu kapsamda, 4 bin G3 piyade tüfeği, 1 milyon mermi, 4 bin P1 tipi tabanca, 500 bin mermi, 20 MILAN tanksavar sistemi ve 500 tanksavar füze, 100 bazuka, 5 bin el bombası, 50 askeri araç gönderileceği kaydedilmişti. Söz konusu silahların ilk bölümünün 24 Eylül'de Kuzey Irak'a gitmesi planlanıyor. Almanya, 5 Eylül'de askeri teçhizat ve malzeme yardımını Erbil'e göndermişti.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier iki gün önce yaptığı açıklamada da Almanya'nın terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) yönelik Suriye'de yapılacak hava operasyonuna katılmayacağını ifade etmişti.