Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri Çin’de sanayi üretimi ve perakende satışları verilerinin dünyanın ikinci en büyük ekonomisinin yavaşladığına işaret etmesi ile düşüşü 8. güne taşıyor.

China Construction Bank Corp., Hong Kong’ta işlem gören Çin hisselerindeki düşüşlere öncülük ederek 5 haftanın en düşük seviyesine gerilemelerine neden oldu. China Petroleum & Chemical Corp. Hong Kong’ta yüzde 5.5 değer kaybetti. Hindistan rupisi bir ayın en düşüğüne gerilerken, Asya para birimleri zayıfladı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.6 düşerek Hong Kong saati ile 12:51’de 1,055.47 puana indi ve 10 ayın en uzun süreli kayıp dönemini kaydetmeye hazırlanıyor. Çin sanayi üretimi, perakende satışlar ve varlık yatırımları verileri beklentilerin altında kalarak ekonomik yavaşlamanın derinleştiğine yönelik riskleri artırdı. Bank for International Settlements’ın (BIS) yaptığı açıklamaya göre gelişmiş ülkelerdeki durgunluğa etki eden faktörler gelişmekte olan piyasalarda riskleri artırarak 1.4 trilyon dolarlık fon yatırımlarını etkiliyor.

Asia Plus Securities Plc araştırma müdürü Porranee Thongyen, “Çin ekonomisindeki yavaşlama gelişmekte olan ülkeleri aşağı çekecek. Çünkü Çin talebi ihracatların büyük bir bölümünü oluşturuyor” dedi.

Bloomberg’in derlediği verilere göre, gelişen piyasaların gösterge endeksi bu yıl yüzde 5.3 yükselirken, yıllık bazda tahmini gelirlerin 11.1 katı işlem gördü. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi,  yüzde 4.1 artış gösterirken, 14.9 kat değerleme kaydedildi.