Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avustralya merkez bankası (RBA), politika yapıcılar rekor düşük seviyedeki faiz oranlarının sabit kalmaya devam edeceğini yinelerken, yükselen gayrimenkul fiyatlarından kaynaklanan risklerin izleneceğini belirtti.

Avustralya merkez bankası 2 Eylül tarihinde toplantısının tutanaklarını yayınladı. Tutanakta konut fiyatlarının büyük şehirlerde artmaya devam ettiği ve merkez bankası yetkililerin bu trend ile ilgili yakından inceleme yaptıkları ifade edildi. Yüzde 2.5 olan gösterge faiz oranı aynı seviyede tutuldu. Öte yandan döviz kurunun, özellikle düşen emtia fiyatları göz önüne alındığında tahminlerin çoğunun üzerinde olduğu vurgulandı.

RBA Başkanı Glenn Stevens, madencilik dışı işletmeleri cesaretlendirmek ve harcamaları desteklemek için borçlanma maliyetlerini düşürdü. Stevens, faiz oranlarında ek bir azaltım yapılmayacağı sinyali verdi.

RBA, “İlave bir spekülatif talep konut fiyatlarını yükseltebilir ve emlak fiyatlarının ileride düşme potansiyelini artırabilir. Bu senaryoda ana riskler, finansal sistemden ziyade makro ekonominin istikrarına yönelik olanlardır. Özellikle hane halkı varlıklarında düşüşlere harcamalarını düşürerek yanıt verebilirler”