Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Batı Teksas türü ham petrol (WTI), OPEC genel sekreterinin 2015 yılı petrol üretimi hedefinin düşürülebileceğini söylemesinin ardından 2 haftanın en yükseğine yakın seviyeden işlem görüyor. Brent petrolü Londra’da durğan seyrediyor.

Petrol vadelileri, dün yüzde 2.1 yükselmesinin ardından New York’ta  yatay seyrediyor. Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu genel sekreteri Abdalla El-Badri, OPEC’in 2015 yılı için günlük petrol üretim hedefinin 500,000 varil düşürülerek 29,5 milyon varile gerileyebileceğini açıkladı. ABD’in en üst rütbeli generali gerektiği takdirde IŞİD’e karşı mücadele için Irak’ askeri birlik gönderilmesine destek vereceğini söyledi.

Sidney’deki Ayers Alliance Securities şef yatırımcısı Jonathan Barratt, “Üretimin düşürülmesi mantıklı bir hareket. OPEC üyeleri yüksek ihtimalle atıl kapasiteyi ortadan kaldıracak ve önümüzdeki üç dört ay içinde piyasayı sıkılaştıracak. Suudi Arabistan’ın bunu şimdiden yaptığını görüyoruz” yorumunda bulundu.

Ekim vadeli WTI petrol kontratı Nymex elektronik işlemlerde 13 sent düşerek Singapur saati ile 12:05’te varil başına 94.75 dolardan işlem gördü. Kontrat dün 1.96 dolar yükselerek 94.88 dolara geldi ve 3 Eylül’den bu yana en yüksek kapanışı gerçekleştirdi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 28 yukarısında seyrediyor. Fiyatlar bu yıl yüzde 3.7 geriledi.

Kasım vadeli Brent petrolü kontratı Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 8 sent düşüş ile varil başıa 98.97 dolar oldu. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI dün 5.24 dolardan kapanış yaptı, bugün ise 5.21 dolar seviyesinde.