Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası (PBOC), zayıflayan ekonomik büyümeyi canlandırmak için likidite sağlayarak Avrupa Merkez Bankası (AMB)’nın izlediği politikaya katıldı. Bu sayede ABD’de teşvikler azaltılırken dünyanın en büyük ekonomilerindeki para politikası farklılıklarının altını çizildi.

Çin bir hükümet yetkisinin yaptığı resmi olmayan açıklamaya göre ekonomideki yavaşlamanın derinleştiği endişesi ile PBOC ülkenin en büyük bankalarına 500 milyar yuan (81 milyar dolar) tutarında teşvik sağlayacak. Fed yönünü faiz oranlarının kademeli olarak yükseltilmesine çevirirken, ekonomistler tarafından Fed Başkanı Janet Yellen’in bu haftaki toplantının ardından aylık tahvil alımlarında 10 milyar dolar daha azatlım yapıldığını açıklaması bekleniyor.

Çin’in kredi genişlemesi hedeflenen önlemlerin ekonomik büyümeyi desteklemesine dayanırken, ABD’de geniş tabanlı teşvikler sona eriyor. Çin sağlayacağı likiditeye 3 ay koşulu ekleyerek zaten borç yüklü olan ekonomide kredi talebini canlandırmak için oluşturulan sürecin kontrolünü sağlamayı amaçlıyor.

Hong Kon’taki Royal Bank OF Scotland Çin başekonomisti Louis Kuijis, “Çin karakteristik özelliklerine sahip bir parasal genişleme olduğunu görüyoruz. Tehdit şu ki büyüme politika yapıcıların rahatlık düzeyinin altına geriliyor ve bu durum daha ileri genişleme adımları atılacağına işaret ediyor” dedi.

Henüz resmi bir duyuru yapılmamasından dolayı isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili PBOC’un 3 aylık bir periyotta ülkenin en büyük 5 bankasına 100’er milyar yuanlık likidite sağlayacağını ifade etti.