Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa para politikası yetkilileri, Euro Bölgesi ekonomik toparlanmasını canlandırmak için ilk girişimleri olan Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) bilançosunu yükseltme planının sonuç verip vermediğini bu hafta görecekler.

AMB, Perşembe günü finansal krizden bu yana uygun kredi tekliflerinin en önemlilerinden birini gerçekleştirecek. Euro Bölgesi enflasyonunun yüzde 0.3 ile 5 yılın en düşük seviyesinde olmasıyla ekonomi durağan seyrederken yetkililer, hedeflenen uzun vadeli yeniden finanslama sağlama operasyonları olarak adlandırılan TLTRO’ların sekizinden birincisinin analist tahminlerinin üst sınırında olmasını bekliyorlar.

AMB ihalesi, bankalara 400 milyar euroya kadar uygun kredi sağlamayı amaçlıyor ve krediler 4 yıllık olacak. Piyasalar ise AMB’nin yüzde 2’ye yakın ancak altında hedeflenen enflasyonu gerçekleştirmede başarılı olup olamayacağı hakkında şüphe duymayı sürdürüyor.

Bloomberg’in bu hafta gerçekleştirdiği ankete göre analistler AMB’den Eylül ayındaki ihalede ortalama olarak 174 milyar euro ve Aralık’taki ikinci ihalede 167 milyar euro kredi teklifinde bulunmasını bekliyor. AMB, TLTRO’ların yapılacağını Haziran ayında faiz oranlarını düşürdüğü kararını açıkladığı paket ile birlikte duyurmuştu.

AMB Başkanı Mario Draghi geçtiğimiz merkez bankasının uzun vadeli enflasyon beklentilerinin aşağı yönlü hareket etmeye başladığı açıklamasında bulunmuştu. Draghi’nin Jackson Hole’de yaptığı konuşma ile parasal genişlemede yeni bir döneme girildiği sinyali vermesi ile 5 yıl üzerine 5 yıllık swap oranı yüzde 2’lik kritik seviyenin üzerinde çıkmış ardından geçtiğimiz günlerde gösterge eski seviyesine gerilemişti.

Royal Bank of Scotland ekonomisti Richard Barwell, “Swap oranı geleceği tahmin edilebilir kılan bir gösterge değildir, enflasyonun bundan yıllar sonra ne olacağı yönünde tahmin yürütülebilmesine imkan vermez. Ancak AMB swap oranı ile kendine destek yaptı” dedi.

Merkez bankası bilanço tablosunu 2012’den bu yana görülmemiş seviyelere yükselterek piyasaları enflasyon hedefine ulaşmakta ciddi olduğuna ikna etmeye çalışıyor.