Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rusya Merkez Bankası (MB) Ukrayna krizi sonrası Moskova'ya karşı uygulanan yaptırımların etkisini azaltmak için finans sistemini güçlendirmek istiyor. Bankanın birinci başkan vekiline göre masadaki tedbirlerin arasında 8 yıl önce bırakılan sermaye kısıtlamaları yok.

Başkan Vekili Sergei Shvetsov dün yaptığı yazılı açıklamada " Para akışına getirilen kısıtlamaların sonlanması siyasi bir karardı ve merkez bankası bu kararı geri çevirmeye niyetli değil. Banka aynı zamanda Rus finans piyasasının kırılganlığını azaltacak tedbirleri de tartışıyor" şeklinde konuştu.

Politika yapıcılar ABD ve Avrupa Birliği'nin yaptırımlarının yol açtığı ekonomik yavaşlamayı geri çevirmeye ve piyasaları canlandırmaya çalışıyor. Ruble'nin son 3 ayda yüzde 10 gerileyerek tüm zamanların en düşük seviyesini görmesi, 2006'da vazgeçilen uygulamanın yeniden gündeme gelebileceği endişelerine neden olmuştu. Rusya bu karar sonucu en büyük dört gelişen piyasa arasında sınırlarından kısıtlamalar olmadan para akışına müsaade eden tek ülke haline gelmişti.