Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

FT'nin haberine göre, Avrupa Birliği'nin 2012 yılındaki yaptırımlar kapsamında İran Merkez Bankası'nın mal varlığını dondurma kararı alması yüksek mahkeme tarafından durduruldu. Bu karar Avrupa Birliği'nin diğer ülkelere uygulamayı planladığı yaptırımların yasal zemini konusunda soru işaretlerine yol açtı.

Mahkeme bu kararı, yaptırımlara gerekçe olarak gösterilen kanıtların belirsiz ve detaylardan yoksun olmasına bağladı. Mahkemeye göre böyle bir karar alınması için daha fazla kanıt sunulması gerekiyordu.

İran ile ilgili karar Avrupa Birliği için çok hassas bir dönemde geldi. Birlik, Ukrayna politikaları nedeni ile Rusya yaptırımlarını genişletmeyi tartışıyor. Bununla birlikte yüksek mahkemenin İran ile aldığı kararın pratik bir sonucu olmayacak. Birliği 2012'den sonra İran ile ilgili aldığı kararlar yürürlükte kalmaya devam ediyor.

İran ile ilgili analistler İran Merkez Bankası’nın yurt dışında bulunan 80 ila 100 milyar dolarlık varlığının yaptırımlar kapsamında dondurulduğuna inanıyor. Bu miktarın büyük bölümü Çin ve Hindistan'da bulunuyor. Avrupa bankalarının elindeki tutarın ise 10 milyar doların altında olduğuna inanılıyor.