Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dolar/TL kuru 2.2933'le 31 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Güne 2.2780 seviyesinden başlangıç yapan dolar/TL kuru, gelişen piyasa paralarındaki küresel satış trendinin etkisi ile kademeli olarak yükseliş gösterdi. Kur saat 18:28 itibariyle dünkü kapanışa göre yüzde 0,25 yükselişle 2,2848 oldu.

Dolar/TL kurunun yükselmesinde en önemli faktör olarak ABD ekonomisinin toparlanmaya devam ettiğine yönelik işaretler ile yurtdışında doların güçlenmesi etkili olurken, IŞİD terör örgütünün yarattığı tedirginliğin de nedenler arasında yer aldığı belirtiliyor.

Sepet kur, dolardaki harekete bağlı olarak ardından 2.5825 seviyesinde.

Çeyrek dönem ve ay sonu kurumsal satışlarının sona ermesi, ABD’de ekonomik verilerin olumlu gelmesini takiben Fed’in faiz oranlarını beklentilerden önce yükselteceği iddiaları, Hong Kong’ta demokrasiyi destekleyen protestoların hız kazanması ve Orta Doğu'da artan gerginlik doların güçlenmesini destekleyen faktörleri oluşturuyor.

Türkiye açısından ise dolardaki hareketin uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in önüüzdeki Cuma günü not kararını açıklaması öncesinde gerçekleşmesi açısından önem teşkil ediyor.

TEB Yatırım Araştırma Müdürü İbrahim Usul doların güçlenmesi ile ilgili olarak Bloomberg HT’ye yaptığı değerlendirmelerde, “Uluslararası piyasalarda ABD dolarına talebin sürdüğünü görüyoruz. Euro/Dolar paritesi geçtiğimiz hafta önemli seviyeleri kırdı, bugün de 1.25 seviyelerine yaklaşmış durumda. Bu süreçte Fed’in faiz artırım tarihinin yaklaşıyor olmasının önemli etkisi bulunuyor. Ayrıca Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) önümüzdeki dönem için yeni bir parasal gevşemeye hazırlanması da uluslararası piyasada doların güçlü seyrine sebep oluyor. Şu anki tablo ABD dolarında yükseliş eğiliminin süreceğine işaret ediyor. Tüm bu gelişmelerin yurtiçi piyasalarda, dolar/TL kurunda yansımalarını görmeye devam edeceğiz” dedi.