Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi’nde fabrikaların fiyatları Eylül ayında 1 yıldan uzun bir sürenin en büyük oranında düşürmesi ve Almanya imalat sanayinin daralması Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi’nin deflasyonla mücadelesini güçleştiriyor.

Euro Bölgesi ekonomisinin yavaşlamaya devam etmesi ile AMB Başkanı Draghi deflasyon riskini ortadan kaldırmaya çabalıyor. Markit Economics’in hazırladığı Satın Alma Yöneticileri Endeksi, sanayi üretimi faaliyetinin Fransa, Avusturya ve Yunanistan’da gerileyerek Euro Bölgesi’nde üretimin durma noktasına yaklaştığını işaret etti.

Euro Bölgesi ekonomiksinin zayıflığı bölgenin merkezindeki ülkelere yayılırken, AMB varlık alım planının detaylarını açıklayacağı yarınki toplantısında sıkı bir inceleme ile karşılaşacak. AMB’nin yeni teşvik açıklaması, zayıf enflasyon, duraksayan büyüme, jeopolitik belirsizlik ve yüksek işsizliğin güven ve talebi olumsuz etkilediği bir ortamda gerçekleşecek.

Londra’da bulunan Markit Economics başekonomisti Chris Williamson, “Veriler oldukça negatif bir tablo çiziyor. Zayıflayan imalat sanayi sektörü AMB üzerindeki ekonomiyi canlandırma ve geniş kapsamlı parasal genişleme baskısını artıracak” şeklinde konuştu.

Euro Bölgesi’nde imalat sanayi açıklanan verilere göre 14 ayın en düşük seviyesinde genişleme gösterdi. İmalat sanayi göstergesi Eylül ayında 50.3 oldu. Beklenti 50.5 olacağı yönündeydi. 50’nin üzerindeki sayılar genişlemeye işaret ediyor.