Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisselerinin son 11 yılın en uzun süreli düşüş sürecini yaşaması ve Euro Bölgesi’nde enflasyonun 2009'dan bu yana en düşük seviye olması bölge yöneticileri üzerindeki ek parasal genişleme baskılarını artırıyor. Ancak Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, henüz ortak bir noktada buluşmuş değiller.

Yetkililer 2 yıl önce patlak veren borç krizinde dağılma noktasına gelen euro konusunda panik yapılmamasını ve mevcut desteğin yeterli olduğunu savunuyor. Ancak deflasyon endişelerinin derinleşmesi ile yatırımcıların merkez bankasını parasal genişleme konusunda geleneksel olmayan adımlar atması yönünde zorlayabileceği belirtiliyor.

Amsterdam'da bulunan Ing Groep Ekonomisti Martin Van Vliet, Euro Bölgesi’nde toparlanmanın çok zayıf ve kırılgan olduğunu belirterek, bir şeyler yapılmasının zorunlu olduğunu söyledi. Van Vliet'e göre piyasalar Avrupa Merkez Bankası’nın ülke tahvillerini kapsayacak bir parasal genişleme yapmak zorunda kalmasını bekliyor.

Almanya başbakanı Merkel ise var olan desteklerin yeteri kadar kullanılmadığını ve mali disiplini bozmak için doğru zaman olmadığını savunuyor. Merkel, Almanya'nın konsolidasyon yolundan ayrılmadan büyüme sağlanabileceğini ispatlamış olduğunu da hatırlattı.