Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:10'da güncellendi)

Altın Londra'da, dolardaki zayıflama ve traderların Fed'in ne zaman faiz artırımına gideceğine ilişkin tahminlerini daha ileri bir döneme almaları ile birlikte, beş haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi düşüşünü ikinci güne taşıdı ve yaklaşık bir haftanın en düşük seviyesine indi. Vadeli işlem traderları, Fed'in Ekim 2015'e kadar faiz artırma olasılığını yüzde 46 olara görüyor. Bu oran, geçen haftanın sonunda yüzde 50 seviyesindeydi. Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları dün beş yılın en düşük seviyesine indi.

Altın, iyileşmekte olan ABD ekonomisinin, borçlanma maliyetlerinin artırılması için durumu güçlendirmesinin etkisi ile, ayın başında bu yılki kazançlarının neredeyse tümünü geri verdi. Metal daha sonra, yavaşlayan küresel ekonominin Fed'i faiz artırımlarını daha ileri bir tarihe ertelemeye itebileceği spekülasyonu sonucu doların dört yılın en yüksek seviyesinden düşmesi ile birlikte sıçrama yaptı. Yüksek faizler, altının yatırımcısına genellikle sadece fiyat artışları yoluyla getiri sağlamasından dolayı metalin cazibesinin azalmasına neden oluyor.

HSBC Securities (USA) Inc. analisti James Steel, "Doların kısa vadede zayıflayacağı beklentisi altına destek sağlayabilir," dedi ve "Daha güvercin bir Fed görüşü, altın için dostça olarak değerlendirilebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Spot altın yüzde 0.4 yükselerek, Londra saati ile 09:46'da, ons başına 1,215.63 dolara yükseldi. Metal 1,253.85 dolara kadar çıkarak 10 Eylül'den bu yana en yüksek seviyesini gördü. Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.6 değer kazanarak ons başına 1,251.60 dolara geldi.

Vadeli kontratlarda işlem hacmi, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 40 üzerindeydi.

İsviçre İhracatı

İsviçre Eylül ayında, İsviçre Federal Gümrük İdaresi'nin rakamlarına göre, 172.6 ton ile yedi ayın en yüksek altın ihracatını gerçekleştirdi. UBS AG, bugünkü raporunda, bu rakamın, kilit alım bölgelerinde artan fiziki taleple ilgili olduğunu kaydetti.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları dün, Bloomberg'in derlediği verilere göre, 8.9 ton düşerek 1,658.4 ton ile son beş yılın en düşük seviyesine geriledi. Dünyanın en büyük altın destekli ETF'si SPDR Gold Trust'taki altın varlıklarıbu yılın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi.

Spot gümüş Londra'da yüzde 0.2 yükselerek ons başına 17.4668 dolara çıktı. Bir ons altın ile Londra'da bugün 71.7 ons gümüş satın alınabiliyor. Bu rasyo geçen ay 71.8 seviyesindeydi ve böylelikle gümüş altına nazaran son beş yılın en ucuz seviyesine indi. Platin yüzde 0.5 değer kazanarak ons başına 1,274.87 dolara çıkarken, palladyum yüzde 0.3 yükselerek ons başına 765.60 dolara ulaştı.

(13:10'da güncellendi)