Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya’nın sanayi üretimi, şirketlerin Nisan’daki satış vergisi artışının olumsuz etkilerinden toparlanmaları ile Ocak ayından bu yana en büyük yükselişi kaydetti.

Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre sanayi üretimi, Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 2.7 artış göstererek ekonomistlerin yüzde 2.2’lik tahmin meydanını aştı. Söz konusu yükseliş, ikinci çeyrekte yüzde 3.8 düşüş görülmesini takiben üçüncü çeyrekteki gerilemeyi azaltarak yüzde 1.9 seviyesine indirdi.

Başbakan Shinzo Abe, Nisan ayındaki satış vergisi artışı sonrasında ülke ekonomisinin 5 yılın en sert daralmasını yaşamasının ardından ülkenin gelecek yıl yapılacak bir vergi artışını daha kaldırabilme gücü konusunda değerlendirmelerini henüz netleştirmedi.  Japonya merkez bankası (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda ülkenin mali yapısına olan güvenin bir gecikmesi sarsılması riski ile karşı karşıya gelmenin zor olduğunu belirtirken, Abe’in hükümeti ekonominin yeterince güçlü olmadığını konusunda uyarıda bulundu.

Tokyo’daki Nomura Securities Co. ekonomistlerinden Masaki Kuwahara, “Bugün açıklanan veri Japon ekonomisi için olumlu ve içinde bulunduğumuz çeyrekte üretimin artış göstereceğine işaret ediyor” dedi.

Yen dolar karşısında büyük bir değişiklik göstermeyerek Tokyo saati ile 10:31’de 108.20 yen seviyesinde yatay bir seyir izledi. Topix endeksi yüzde 1.4 yükseldi.