Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Mario Draghi'nin Avrupa Merkez Bankası'nın ilave adımına zemin oluşturmaya hazırlanırken, gücünün sınırlarını deniyor.

AMB Başkanı, euroyu korumaya yönelik planını desteklemek için politika yapıcıları bir araya getirmesinden iki yıl sonra, bölge ekonomisini kurtarmak için benzer desteği harekete geçirmekte güçlük çekiyor. Draghi, bugün Frankfurt'ta Türkiye saati ile 15:30'da düzenleyeceği basın toplantısında, yetkililerin 2014 yılının nihai tahminlerini hazırlaması ile birlikte, muhtemelen Yönetim Konseyi'ndeki bölünmeleri giderebileceği konusunda ısrar edecek.

Draghi bugünkü açıklamasında önemli yeni tedbirler açıklamayabilir, ancak bu platformu, revize tahminleri bir rehber olarak kullanacağı Aralık ayında AMB'nin varlık alım programını genişletmeye yönelik istekliliği konusunda işaretler vermek için kullanabilir. Bu tarihten önce, AMB varlığa dayalı menkuk kıymet (VDMK) alımı yaparak yeni bir cephe açacak, ancak Draghi'nin çalışma arkadaşlarını tam bir parasal genişlemeye (QE) ikna etmeye yönelik gücü henüz kanıtlanmış değil.

Londra'da Rabobank International sabit getirili menkul kıymetler stratejisti Lyn Graham-Taylor, "QE'nin zamanı açık bir biçimde yaklaşıyor, zira bu adım, durumun zorlaştığı bu gibi dönemlerde atılacak," dedi ve "Açık bir şekilde, Yönetim Konseyi'nde, yeterli sayıda üyeyi yanına çekmek için ikna çabalarına halen ihtiyaç var" şeklinde görüş bildirdi.

Faiz Oranları

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tümü, yetkililerin temel refinansman faizini rekor düşük seviye olan yüzde 0.05'te ve mevduata uygulanan faizi eksi yüzde 0.2'de tutmasını bekliyor. AMB politika kararını TSİ 14:45'te açıklayacak ve Başkan Draghi kararadan 45 dakika sonra basın toplantısı yapacak.

İngiltere Merkez Bankası'nın da, bugünkü toplantısında, politika faizini değiştirmeyerek, reko düşük seviye olan yüzde 0.5'te bırakması bekleniyor.

Daha fazla teşvik için diğer bir neden olarak, Haziran ayından bu yana bir dizi tedbire karşın, enflasyonun merkez bankasının hedefi olan yüzde 2'nin hemen altının oldukça altına sıkışmış olması gösteriliyor. AMB iki kez faiz indirimine gitti. bankalara ucuz uzun vadeli kredi sağladı ve teminatlı tahvil alımlarını başlattı. Banka ayrıca, yetkililerin finans sistemini güçlendireceğini kaydettikleri, bir yıl süren banka bilançolarının incelenmesi sürecini tamamladı.

Draghi defalarca, politika yapıcıların, düşen fiyatların deflasyon spiraline girmesini ve hanehalkının harcamalarını ötelemesini önlemek için, ihtiyaç duyulduğunda, ilave teşviklere gitme istekliliğinde görüş birliğine sahip olduklarını söyledi. Diğer seçenekler arasında ise, şirket tahvillerinin satın alınmasını ya da Japon tarzı hükümet tahvilleri alımı yer alıyor.

Yönetim Şekli

QE kararının bu yılın kalan iki politika toplantısının birinde alınması zor olabilir. Bundesbank Başkanı Jens Weidmann son teşvik kararına muhalefet etti ve Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da halk, ülke tahvillerinin satın alınmasının hükümetlerin parasal olarak finanse edilmesi olacağını düşünüyor.

Avusturya Merkez Bankası Başkanı Ewald Nowotny de, varlığa dayalı menkul kıymet alımına muhalefet ederek Weidmann'a katıldı ve icra Kurulu'nun en yeni üyesi Sabine Lautenschlaeger, "bazı standart dışı araçlar için maliyet ve fayda arasındaki denge şu an için olumsuz" dedi. Reuters'te bu hafta çıkan bir habere göre, 10 kadar politika yapıcı ülke QE'sine (ülke tahvillerinin alımı) karşı ve Draghi'nin yönetim tarzına ilşkin rahatsızlıklar dile getiriliyor.

Bu direnç, Draghi'yi, AMB'nin bilançosunda kaydadeğer bir genişleme sağlayacağı konusunda ısrar ederek, şimdilik mevcut programlar üzerinde odaklanmaya ikna edebilir. Yetkililer, alımları gerçekleştirmesi için dört finans kuruluşunu seçtikten sonra, varlığa dayalı menkul kıymet (VDMK) alımlarını bu ay başlatacak.

Bilanço

Draghi, VDMK ve teminatlı tahvil alım planları ile birlikte, bankaların reel ekonomiye kredi vermeleri ile bağlantılı hedefli kredilerin, AMB'nin varlıklarını 1 trilyon euro (1.25 trilyon dolar) artıracağını kaydetti.

Frankfurt'ta ING-DiBa başekonomisti Carsten Brzeski, "Son veriler, AMB'nin bu haftaki toplantıda bir miktar soluk almasına imkan tanımalı," dedi ve "Ancak, daha fazlasını yapması konusunda AMB üzerindeki baskı, son tedbirlerin 'süper büyüklüğe' nasıl getirileceği konusunu tekrar ön plana çıkararak, muhtemelen kısa zamanda tekrar ön plana çıkacak" şeklinde görüş bildirdi.

Avrupa para birliğinde enflasyon Ekim ayında yüzde 0.4 seviyesindeydi ve önceki ayki yüzde 0.3'lük son beş yılın en düşük seviyesinin hafifçe üzerinde gerçekleşti. İşsizlik oranı ise Ekim ayında yüzde 11.5 ile halen rekor seviyenin yakınındaydı.

AMB2nin son tahminlerine göre, enflasyon bu yıl yüzde 0.6 ve 2015 yılında yüzde 1.1 seviyelerinde gerçekleşecek ve ekonomik büyüme sırasıyla yüzde 0.9 ve yüzde 1.6 seviyelerinde olacak. Avrupa Komisyonu bu hafta bölge için kendi görünümünü düşürdü.

Londra'da Berenberg Bank başekonomisti Holger Schmieding, "AMB kendi kurum tahminlerini düşürmek zorunda kalacak," dedi ve "Bu durum, para politikasını daha da gevşetmek için güçlü bir argüman sağlayacak" şeklinde görüş bildirdi.

Londra'da JPMorgan Chase & Co. ekonomisti Greg Fuzesi, "Draghi'nin acil hamlesi, eğer olursa, bazı ince ayarlamalar ile sınırlanabilir. AMB Başkanı, TLTRO (targeted long term refinancing operations-hedefli uzun vadeli refinansman operasyon) olarak adlandırılan hedefli kredi programının maliyetini, bu programı daha cazip bılabilmek için, azaltabilir" dedi. Bir sonraki operasyon Aralık ayındaki politika toplantısından sonra gerçekleştirilecek.

Fuzesi, "AMB ülke QE'sine, makro veriler daha fazla hayalkırıklığına yol açarsa ve mevcut tedbirlerin yetersiz olduğu görülürse,  yalnızca son çare olarak başvuracak" dedi.