Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası (BOJ) danışmanlarından ve Başkan Haruhiko Kuroda’nın uzun süredir çalışma arkadaşı olan Masahiro Kawai, Başbakan Shinzo Abe’in gelecek yıl gerçekleştirilmesi planlanan satış vergisi artışının ertelenmesine yönelik herhangi bir girişiminin para politikası ile ilgili sonuçları konusunda uyarıda bulundu.

Masahiro Kawai, “BOJ tahvil faizlerini düşürmek ve enflasyonu canlandırmak için çok büyük miktarda tahvil alımı yapıyor. Vergi artırımı erteleyerek Abe, mali güveni kaybeder, risk primini artırır ve BOJ’un işini oldukça zorlaştırır” dedi.

Kawai, Abe’in satış vergisi artırımını ertelemek için kamu desteğini almak amacıyla gelecek ay erken seçime gideceğine yönelik işaretlerin yayılmasının ardından Tokyo’da yaptığı açıklamalarda bulundu. Abe tarafından atanan Kuroda’nın defalarca vergi artışına yönelik sinyaller vermesine rağmen, diğer ekonomistler dünyanın üçüncü en büyük ekonomisindeki zayıflıktan dolayı Abe’in erteleme kararı alması yönünde çağrıda bulunuyor.

Hükümetin borçlanma finansmanını gerçekleştiren BOJ’a göre ülkenin borç yükünü kontrol altına almak kritik bir önem taşıyor. Yaklaşık iki hafta önce açıklanan sürpriz ek parasal genişleme ile piyasadan hükümetin çıkardığı tüm yeni tahvilleri potansiyel olarak satın alabilir.