Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:41'de güncellendi)

Dolar, küresel hisse senetleri ve metaller, Çin'in faiz indirimine gitmesinin ardından, yükseldi. Euro, Mario Draghi'nin Avrupa Merkez Bankası'nın enflasyonu yukarı çekmek zorunda olduğunu belirtmesinin ardından geriledi. Petrol fiyatları da kazancını sildi.

Bloomberg Spot Dolar Endeksi New York saati ile 13:49'da 5 yılın en yüksek seviyesine çıkarken, euro yüzde 1.2 değer kaybetti. MSCI Dünya Endeksi yüzde 0.6 yükselirken, Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 0.4 artışla tüm zamanların en yüksek seviyesinde seyrediyor. Endeks, petroldeki gerilemenin ardından daha önceki yüzde 0.9'luk kazacını azalttı. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 2.1'lik ralli ile 2 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Bakır fiyatları yüzde 0.6 geriledi.

Hisse senetleri, Çin'in gösterge faizleri Temmuz 2012'den bu yana ilk kez düşürmesinin ardından kazançlarını genişletirken, Draghi, AMB'nin enflasyonu çabuk bir şekilde hızlandırması gerektiğini ve varlık alım programını genişletebileceğini söyledi. Bugünkü faiz indirimi, Çin Merkez Bankası'nı, teşvikleri artırma konusunda Avrupa Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası'nın yanına koydu. Çin Merkez Bankası, Ayrıca, bugün yaptığı açıklamada, ihtiyaç duyulduğunda, çoklu para politikası araçları yoluyla piyasaya likidite vereceğini kaydetti. Bu hafta açıklanan veriler, Japonya'nın tekrar resesyona girmesi ve Çin'de fabrika faaliyetlerinin altı ayın en düşük seviyesine gerilemesi ile birlikte, Asya'nın en büyük iki ekonomisinin güçlüklerle karşılaştığını gösterdi.

Los Angeles'ta Wedbush Securities Inc. hisse senedi işlem iadari direktörü Michale James, "Asya faizden dolayı güçlendi ve Avrupa Draghi'nin yorumlarından güç aldı," dedi ve "ABD işletmelerine yönelik olumlu akış var. Yükselen dalga tüm tekneleri yukarı kaldırıyor" şeklinde görüş bildirdi.

(21:41'de güncellendi)