Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:20'de güncellendi)

Altın, Çin'in ekonomiyi desteklemek için gösterge faizleri düşürmesinin ardından değer kazandı ve üç haftanın en yüksek kapanışına doğru hareketlendi.

Çin Merkez Bankası'nın internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, yarından itibaren geçerli olmak üzere, bir yıl vadeli mevduat faizi 0.25 yüzde puanı düşürülerek yüzde 2.75'e çekilirken, bir yıl vadeli borç verme faizi 0.4 yüzde puanı indirilerek yüzde 5.6'ya düşürüldü.

Londra'da UBS AG değerli metaller analisti Joni Teves, "Genişlemeci para politikası genellikle altın için olumlu," dedi ve "Çin'in gayrı safi yurtiçi hasılası son yıllarda, altın talebi ile paralel hareket ediyor," şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 1 yükselerek, New York saati ile 08:30'da, ons başına 1,202.90 dolara çıktı. Spot altın yüzde 0.8 değer kazanarak ons başına 1,203.50 dolara ulaştı.

Teves, gevşek para politikasının daha hızlı enflasyon için beklentileri güçlendirdiğini ve bunun da altını yatırımcılar için daha cazip kıldığını sözlerine ekledi. Faizlerdeki bu indirim, Çin Merkez Bankası'nı, yeni teşvik uygulamalarına giden Avrupa Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası'nın yanına koydu ve parasal genişleme programını sonlandıran Fed ile ters yönde hareket etmesine neden oldu.  

Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 89 üzerindeydi.

Altın Rezervleri

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) verilerine göre, Rusya geçen ay altın varlıklarını artırırken, Ukrayna altın rezervlerini yüzde 35 düşürerek 26.1 tona indirdi. IMF verileri, Kazakistan, Azerbaycan, Belarus ve Mauritius'un altın rezervlerlerini Ekim ayında artırdığını gösterdi.

Ukrayna'nın Döviz ve altın rezervleri, Donetsk ve Luhansk 'taki çatışmaların ekonomiyi yavaşlatması ve ülke para birimi hryvnianın değerinin düşmesine neden olması ile birlikte, azalıyor. Nisan ayı itibariyle, altın rezervlerini iki yıllık sürede 14.9 ton artıran Ukrayna, fiyatların son dört yılın en düşük seviyesine indiği geçen ay altın sattı.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları dün 2.1 ton düşerek 1,614.7 tona indi ve son beş yılın en düşük seviyesine kalmaya devam etti.

Gümüş New York Comex piyasasında yüzde 1.6 yükselerek ons başına 16.455 dolara çıktı. Ocak vadeli platin Nymex piyasasında yüzde 1.7 değer kazanarak 1,226.60 dolara ulaşırken, Aralık vadeli palladyum yüzde 2.1 prim yaparak ons başına 783.60 dolara yükseldi.

(16:20'de güncellendi)