Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Madencilikten diğer sektörlere yönelen Avustralya ekonomisi yeniden dengelenmeye başlayarak ülke merkez bankasının faiz oranlarını rekor düşük seviyede tutma stratejisini ve zayıf para birimi çağrısında bulunulmasını doğruluyor.

Hükümetin bugün açıkladığı verilere göre şirketlerin madencilik dışında ve imalat sanayinde yaptığı yatırımlar üçüncü çeyrekte yüzde 5.5 artarak 4 yıla yakın bir sürenin en büyük yükselişini kaydetti ve kaynak şirketlerindeki yüzde 3.5’lik düşüşü dengeledi. AMP Capital Investors Ltd. yatırım stratejileri müdürü Shane Oliver, “Tahminler temel alındığında, söz konusu sektörlerden gelen yatırımlar içinde bulunduğumuz ve Haziran 2015’te sona erecek mali yılda yüzde 9 artış göstermeli” dedi.

Oliver, “Bu, ekonominin yeniden dengelendiğine ilişkin bir işaret. Madenciliğin hız kestiğini ve diğer sektörlerin bir yatırım kaynağı olarak devreye girdiğini görüyoruz. Bu durum politika yapıcılara faiz indirimlerinin ve gerileyen Avustralya dolarının ekonominin diğer bölümlerindeki yatırımları güçlendirdiği yönünde rahatlatacak” dedi.

Açıklanan veri Avustralya Merkez Bankası’nın (RBA) borçlanma maliyetlerini yüzde 2.5 tutmadaki sabır politikasını destekleyecek. RBA, yurtiçi büyüme faktörlerinin canlandırılması için faizlerin değiştirilmeyeceği sinyali vermişti.