Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(20:43'te güncellendi)

Gelişmekte olan ülkeler için bugünlerde hiçbir şey yolunda gitmiyor.

Petrol fiyatlarının 6 yılın en büyük düşüşünü kaydetmesi Latin Amerika’dan Rusya’ya enerji üreticisi ülkelerin döviz kurlarının zayıflamasına neden olurken, Çin’de ekonomik büyümenin yavaşlaması ve yenin değer kaybetmesi Asya genelindeki para birimleri üzerinde olumsuz etki ediyor. Dolara olan talebin ABD’de faizlerin yükseleceği spekülasyonu ile güçlenmesi ise gelişmekte olan ülke para birimlerinin sıkıntılarını artırıyor.

20 önemli gelişen piyasa para birimini takip eden Bloomberg endeksi, bu yıl yüzde 10.2 gerileyerek en son 10 yıldan uzun bir süre önce görülen düşük seviyelere yakın bir seyir izliyor ve 2008’den bu yana en büyük yıllık düşüşü kaydetmeye hazırlanıyor. Bloomberg’in derlediği stratejist beklentilerine göre, Arjantin pezosu ve Çek Cumhuriyeti korunası gelecek yıl 23 gelişmekte olan ülke para biriminin 16’sında düşüşlere öncülük edecek.

Londra’daki JPMorgan Asset Management Inc. yöneticilerinden Pierre-Yves Bareau, “Gelişen piyasalar yavaş büyüme, düşük emtia fiyatları ve zayıf ihracat ile sıkıntı içerisinde. Bu durumun değişme göstermesini beklemiyoruz” dedi.

Bazı gelişmekte olan ülkeler zayıflayan para biriminden, ihracatlarını daha rekabetçi hale getirmesi dolayısıyla memnun olabilir. Diğerleri için ise düşüşün hızı, enflasyonu artırarak ekonomiyi istikrarsızlaştırıyor ve yatırımcı güvenini zayıflatıyor.

(20:43'te güncellendi)