Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin’in imalat PMI’ı Aralık ayında 7 ayın en düşük seviyesine gerileyerek dünyanın ikinci en büyük ekonomisindeki yavaşlamanın sonlandırılması için ek teşvike ihtiyaç duyulduğu sinyali verdi.

HSBC Holdings Plc ve Markit Economics tarafından hazırlanan öncü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), geçtiğimiz ayki 50.0 seviyesinden 49.5’e geriledi. Bloomberg News anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı verinin 49.8 geleceği yönündeydi. 50’nin altındaki sayılar daralmaya işaret ediyor.

Açıklanan veri, merkez bankasının parasal koşulları rahatlatma çabalarına rağmen Çin’de ekonomik sıkıntıların Aralık ayında derinleştiğini gösteriyor. Çin Merkez Bankası (PBOC) geçtiğimiz ay gösterge faiz oranlarında indirime gitmişti. Üretim, yeni siparişler, istihdam göstergeleri ve girdi ve çıktı fiyatlarının tümü geriledi.

Yale Ünivesitesi’nden Stephen Roach, “Daha hizmet merkezli bir tüketim modeline doğru hareketleniyorlar ve bu ihracat ve yatırımlara öncülük eden imalat sanayinin büyümesinden daha yavaş bir büyüme modeli” dedi.

Hong Kong’daki Credit Agricole CIB ekonomistlerinden Dariusz Kowalczyk, “Veri imalat sanayi sektörü üzerindeki baskının yoğunlaştığına işaret ediyor. Bu durum, politika yapıcıların yavaşlamanın aşırı derinleşmesinin önüne geçmesini gerektiriyor” dedi.