Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da işsizlik, Aralık'ta üst üste üçüncü ayda geriledi ve rekor düşük seviyeye inerek Avrupa'nın en büyük ekonomisinde büyümenin 2015'te hızlanacağı sinyalini verdi. 

Mevsimsel etkilerden arındırılmış işsiz sayısı Aralık'ta 27,000 kişi azalarak 2.841 milyon kişi olurken, Bloomberg anketine katılan 19 ekonomistin tahmin medyanı 5,000 kişi düşüş olacağı yönündeydi. Arındırılmış işsizlik oranı ise yüzde 6.5 ile 20 yıldan uzun bir sürenin en üşük seviyelerinde. 

Almanya ekonomisinin 2014'te resesyondan kıl payı kurtulması sonrasında, girişimci ve yatırımcılar arasında toparlanan güven, büyümenin bu yıl hızlanacağı yönündeki tahminleri destekliyor. Petrol fiyatlarındaki düşüş ve daha zayıf euro, tüketici ve ihracatçılar için olumlu olabilir ve Avrupa Merkez Bankası'nın devlet tahvillerini de içeren geniş çaplı varlık alımlarına ağırlık vermesini sağlayabilir.

İşsizlik Batı Almanya'da 17,000 kişi azalırken, Doğu Almanya 10,000 kişi düşüş ile katkıda bulundu. 

Euro Bölgesi'nde bugün açıklanacak olan Aralık ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) öncesinde beklenti, endeksin beş yıldan uzun bir süre sonra ilk defa gerileyerek Avrupa Merkez Bankası'nı (AMB) enflasyonu canlandırmak adına ek teşviklere iteceği yönünde.