Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ünlü yatırım fonu yöneticisi Bill Gross, ABD'de ücret artışının istihdam rakamlarının arkasında kalmasının, Merkez Bankası Fed'in faiz artışı için gerekli gördüğü ekonomik büyüme hızının sürdürülmesi için yeterli olmadığını belirtti.

Janus Capital fon yöneticisi Gross Bloomberg Radyosu'na verdiği röportajda "10 yıllık tahvil faizinin bu kadar düşük olmasının sebebi ücret artışı. Piyasanın Fed'in ne yapacağı konusunda kafası karışmış durumda" diye konuştu.

ABD'de tarım dışı istihdam Aralık'ta yükselirken, işsizlik oranı yüzde 5.6'ya geriledi. 2014 böylece 1999'dan bu yana en yüksek istihdam sağlanan yıl olurken, ABD'nin küresel ekonomiden ayrıştığına yönelik kanıtlara bir yenisi daha eklendi. Tarım dışı istihdam 252,000 kişi artarken, Kasım ayı rakamları yukarı yönlü revize edilerek 353,000 oldu. İşsizlik oranı Haziran 2008'den bu yana en düşüğe gerilerken, maaşlarda görülen düşüş açıklanan verinin tamamen iyi haber olmamasına neden oldu.

Gross "Oldukça yüksek düzeyde istihdam yaratıyoruz. Ancak bir kısmı yarı zamanlı olabilir. İstihdam sağlanmasından ziyade ücret artışı daha önemli. Aralık'ta yüzde 0.2 gerileme ve yıllık bazda yüzde 1.7'lik artış, ABD ekonomisinin sürdürebileceği bir düzeyde değil" dedi.